Arhiv

FOTOREPORTAŽE

19. 05. 17

150 tisoč evrov za gasilce


Sinoči je potekala občinska seja, na kateri so svetniki in svetnice soglasno potrdili predlog občinske uprave, da se za poškodovano opremo gasilcev in morebitne stroške zdravstvenih ukrepov 150 tisoč evrov. Posebna točka o Kemisu naj bi bila na dnevnem redu prihodnji teden. 
Kot je dejal župan Stojan Jakin, imajo trenutno premalo podatkov, da bi lahko razpravljali o Kemisu, saj vsi natančni rezultati meritev še niso znani. Kako je potekalo merjenje, je pojasnil dr. Peter Rodič iz Štaba Civilne zaščite Vrhnika. Dejal je, da so dobili prve analize že takoj po požaru okoli 7. ure, ki so pokazale, da v zraku ni eksplozivnih ogljikovodikov. V nadaljevanju so merili še prisotnost delcev PM10 in živega srebra. Slednje je bilo v neposredni bližini Kemisa povečano, pri Sparu pa je bilo že normalno. Vzeli so tudi vzorce zemljin in rastlin pri okoliških hišah. Sprva so želeli izvesti meritve le na 12 točkah, zaradi zaskrbljenosti ljudi, pa so se nato odločili, da opravijo meritve kjerkoli so občani želeli. Kot je še dejal, trenutni rezultati ne kažejo na onesnaženje, bili pa naj bi dokončni rezultati znani v teh dneh.

Požar je gasilo skoraj tristo gasilcev, katerih oprema je zaradi narave požara ostala poškodovana do te mere, da ni več uporabna. Na seji se je govorilo, da naj bi ocena škode bila okoli 140 tisoč evrov za vrhniška gasilska društva. Viktor Razdrh, poveljnik Civilne zaščite, je dejal, da je zaradi teh poškodb četrtina društev nesposobnih opravljati intervencije, na žalost je polovica od teh osrednjih društev, ki letno skupno opravijo okoli 250 intervencij. Zato društva nujno potrebujejo denar, je še menil in dodal, da bo nekaj denarja po vsej verjetnosti priteklo nazaj tudi preko zavarovalnice in Kemisa.

Noben od svetnikov, ki je sodeloval v razpravi, ni nasprotoval temu, da bi gasilcem namenili 150 tisoč evrov, so pa želeli nekaj več podatkov o nesreči: kaj točno je zgorelo, kolikšno je morebitno onesnaženje, ali bodo gasilci morebiti nosili trajnejše posledice, ali je bilo sodelovanje s Kemisom dobro… Špela Rot, ki v štabu CZ skrbi za zdravstveno področje, je pojasnila, da so vsem gasilcem poslali obvestilo, da v kolikor smatrajo, da čutijo zdravstvene posledice nedavnega požara, naj obiščejo osebnega zdravnika. Doslej sta se v zdravstvenem domu oglasila dva, pri katerih pa se je izkazalo, da naj bi šlo za virusno obolenje. Pozvali pa so tudi strokovne toksikološke inštitucije, da jim podajo smernice za morebitne dodatne raziskave na gasilcih (toksikološke preiskave).

Vinko Keršmanc, predsednik Gasilske zveze Vrhnika, je dejal, da je bilo sodelovanje s Kemisom vedno zelo zgledno, veliko je bilo tudi preventivnih vaj in medsebojnega obveščanja ter prenosa znanj. Ravno to sodelovanje in strokovna usposobljenost gasilcev je pripeljala do uspešnega zaključka intervencije.
Župan Stojan Jakin je dejal, da bodo na naslednji seji, kjer bo govora samo o Kemisu, poskušali povabiti tudi predstavnike Gorenja, ki je krovni lastnik Kemisa.

Gašper Tominc


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
16. 10. 18Nadaljevali bodo dela na prizidku zdravstvenega doma
27. 06. 18Žekš: prihodnost je v enotnosti
20. 06. 18Podpisana pogodba za ureditev kolesarske in šolske poti v središču Vrhnike
08. 06. 18Na razstavi Eko sklada tudi vrhniški vrtec
11. 05. 18Jože Rode postal častni občan
10. 05. 18Jutranji postroji in dvigi zastave poslej v družbi Cankarja
18. 04. 18Maraton Franja BTC City letos z novo kolesarsko progo »Barjanka«
13. 04. 18Vrhnika se je na festivalu v Gonarsu predstavila v najboljši luči
12. 04. 18NIJZ o zdravju v občini
05. 04. 18Upajo, da so porodne težave mimo

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00