Arhiv

FOTOREPORTAŽE

21. 09. 17

Zbor občanov: soglasno za odhod Kemisa


Vrhnika, 20. september – V Cankarjevem domu je potekal drugi zbor občanov na temo posledic požara v Kemisu v smislu nekakšnega zaključnega poročila.
Srečko Šestan, vodja sedaj že ukinjene medresorske delovne skupine je povedal, da je bila po požaru res zmeda in so se iz situacije veliko naučili, kar se je že pokazalo pri boljšem ukrepanju v požaru v Ljutomeru. Joško Knez, prvi mož Agencije RS za okolje, je predstavil analize tal in zraka, te pa po njegovem mnenju kažejo, da nesreča ni imela daljnoročnega vpliva na okolje in zdravje ljudi – razen seveda v primeru onesnaženja Tojnice, ki bo potrebovala večkratno sanacijo. Ivan Eržen, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je prav tako omenil slabo krizno komuniciranje, ter hkrati izpostavil meritve tal, ki kažejo na onesnažnost s kadmijem in kromom, kar pa je posledica usnjarske dejavnosti oziroma njenih odpadkov in ne Kemisa. Jernej Drofenik iz Uprave za varno hrano, je dejal, da so odvzeli 27 vzorcev na krmi in živilih živalskega izvora, od katerih je bil le eden pozitiven – v neposredni okolici Kemisa. Metka Filipič iz Nacionalnega inštituta za biologijo je sicer izrazila rahlo razočaranje, ker se ni nihče pri meritvah obrnil nanje, zato so vzeli vzorce na lastno pest in preverjali toksičnost v algah in vodi v Tojnici. Ta je bila izmerjena dolvodno od Kemisa, a hkrati tudi pred samim Kemisom, kar kaže na bližino nekdanje deponije. Gorazd Pretnar, mikrobiolog, je brez dlake na jeziku dejal, da se z izjavami predhodnikov ne strinja in primer označil, da gre za »deep state«, torej ko država sama sebi krije hrbet na račun državljanov. Po njegovem je v primeru Kemisa šlo vse narobe, za to pa bi moral tudi kdo odgovarjati. Franci Lobnik, ki je več kot štiri desetletja preučeval slovenska tla, zadnja leta pa tudi varstvo okolja, je menil, da je umeščenost Kemisa neustrezna, saj je v urbanem središču, okoli sebe pa bi moral imeti betonsko ogrado ali pa bi se moral nahajati v depresiji, da ne bi prišlo do izliva požarnih vod. Spregovorila je tudi Metoda Dodič Fifak iz Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa o zdravstvenih pregledih 283 gasilcev, pri katerih niso odkrili povišanih vrednosti težkih kovin. Krvna slika zaenkrat ne kaže posledic požara, vprašanje pa je, kot je dejala, če iščejo prave vzroke oziroma indikatorje, zato so jim odvzeli kri in jo zamrznili za morebitne kasnejše raziskave, ko se bodo morebiti pokazali novi indici.

Občani so postavili veliko vprašanj, še posebej o monitoringu otrok in drugih občanov. Večina prisotnih strokovnjakov je menila, da je ta nesmiseln, ker je bila izpostavljenost v premajhnem časovnem obdobju. Občani so izrazili željo, da se naredi revizija okoljevarstvenega dovoljenja in se ga mu Kemisu po možnosti odvzame. Strokovnjak iz Arsa je odgovarjal, da to vsekakor bodo storili, a vse v okviru zakonov. Pretnar je še predlagal, naj v bodoče neodvisna agencija vrši monitoring nad vplivom na okolje, račun pa mora plačati onesnaževalec – Kemis. Občani so ob koncu triurnega zbora soglasno z dvigom rok podprli zahtevo, da Kemis zapusti Vrhniko.

In kaj se je iz vsega tega naučila država? Šestan je pojasnil, da so na okoljskem ministrstvu ustanovili skupino, ki je začela pregledovati pridobljena okoljevarstvena dovoljenja podobnih objektov po državi kot je Kemis, podrobneje naj bi pregledali tudi njihove objekte na terenu, da ne bi več prišlo do podobnega primera kot se je zgodil na Vrhniki.
Gašper Tominc
OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
11. 11. 18Novo vozilo za reševalce
23. 10. 18Ljubljanica, reka, ki povezuje
16. 10. 18Nadaljevali bodo dela na prizidku zdravstvenega doma
27. 06. 18Žekš: prihodnost je v enotnosti
20. 06. 18Podpisana pogodba za ureditev kolesarske in šolske poti v središču Vrhnike
08. 06. 18Na razstavi Eko sklada tudi vrhniški vrtec
11. 05. 18Jože Rode postal častni občan
10. 05. 18Jutranji postroji in dvigi zastave poslej v družbi Cankarja
18. 04. 18Maraton Franja BTC City letos z novo kolesarsko progo »Barjanka«
13. 04. 18Vrhnika se je na festivalu v Gonarsu predstavila v najboljši luči

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00