FOTOREPORTAŽE

31. 05. 19

Župan Cukjati: naj zid združuje, ne ločuje!Projekt Claustra+, pod okriljem katerega se zadnji dve leti intenzivno »oživlja« Rimski zid, je danes dosegel novo mejno točko. Deležniki, ki delujejo na območjih, preko katerih potekajo zapore poznorimskega obrambnega sistema Claustra Alpium Iuliarum, so namreč v Cankarjevem domu na Vrhniki podpisali tako imenovano konzorcijsko pogodbo Partnerstva za ohranjanje in oživljanje dediščine obrambnega sistema Claustra. 


Razširjen konzorcij oziroma Partnerstvo za ohranjanje in oživljanje obrambnega sistema Claustra želi združiti obsežno število deležnikov, ki delujejo na območjih, preko katerih potekajo zapore poznorimskega obrambnega sistema Claustra Alpium Iuliarum, in sicer ne samo za čas trajanja projekta, vendar dolgoročno in s trajnostno vizijo. Partnerstvo bo z izvajanjem različnih aktivnosti spodbujalo k ohranitvi in oživljanju dediščine Claustre in pripomoglo k njeni prepoznavnosti kot enega najpomembnejših spomenikov Slovenije in Hrvaške z izjemnim pomenom v kontekstu celotne svetovne zgodovine. V imenu občine Vrhnika jo je podpisal župan Daniel Cukjati, ki je ob tem dejal, da ga neizmerno veseli, da zid, ki je nekoč ločeval, danes združuje. »Na Vrhniki so že vidni rezultati omenjenega projekta, kajti pred dnevi smo odprli novo tematsko pohodno pot ob rimskem zidu. Ob tem bi se rad zahvalil vsem, ki so sodelovali na projektu, še posebej ZIC Vrhnika in nosilki projekta na Vrhniki Urški Stražišar.« Županovim besedam o združevanju je pritrdil tudi generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine RS Jernej Hudolin, ki je izpostavil, naj ljudje razumejo kulturno dediščino kot potencial za razvoj in ne kot coklo.

V okviru podpisa pogodbe je potekalo tudi motivacijsko predavanje Jana Oršiča na temo razvoja turističnih produktov, ki je zbranim dejal, da so podeželja zakladnica spregledanih priložnosti. Stvari, ki so nam samoumevne, tujce očarajo in jih cenijo. Zato bi lahko s pravim pristopom tudi iz rimskega zidu razvili butični petzvezdični turizem, je menil. Ker so zgodbe po njegovem najmočnejše marketinško orodje, je potrebno projekt oviti v privlačno zgodbo, kajti le tako bodo arheološki parki postali nosilci identitet mesta in njegove prepoznavnosti.

Gašper Tominc, foto: GT
ARHIV

Prikaži vnose za mesec in leto
31. 05. 19Župan Cukjati: naj zid združuje, ne ločuje!
29. 05. 19Ekipa RK Vrhnika zlata na regijskem tekmovanju
22. 05. 19Občina za prevoz starejših občanov uvaja Prostoferja
20. 05. 19Odprli novo pohodno pot ob Rimskem zidu
13. 05. 19Odkrili spomenik za slepe in slabovidne
11. 05. 19Nagrajenci dokaz, da so med nami še vedno dobri in plemeniti ljudje
10. 05. 19Župan obiskal Siliko
09. 05. 19Župan pozdravil mednarodno delegacijo Zero Waste

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00