Arhiv

NOVICE

16. 06. 17

Ribiške družine v pripravo odškodninskih zahtevkov po požaru v Kemisu (dopolnjeno)


STA, Ljubljana, 14. junija - Tri ribiške družine, ki pokrivajo prizadeto porečje Ljubljanice, so se danes sestale, da bi med drugim oblikovale odškodninske zahtevke zaradi škode, ki je nastala na potoku Tojnica in reki Ljubljanici po požaru v vrhniškem podjetju Kemis. Ugotovile pa so, da bodo končni zahtevek lahko oblikovali šele takrat, ko bodo znani rezultati analiz rib.

To so za STA pojasnili po sestanku ribiških družin Vrhnika, Barje in Vevče. Poudarili pa so, da bodo zahtevek vsekakor oblikovali, saj je bila škoda po požaru narejena. Onesnaženje je med drugim povzročilo pomor življa v teh vodah.

 

V noči s 15. na 16. maj je v vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis izbruhnil požar. Gasilna voda, pomešana z različnimi kemikalijami, je iz objekta odtekala v bližnji potok Tojnica. Oljno goščo, ki se je nabirala na gladini Tojnice, so sicer uspeli večinoma zadržati s pivniki in v nekaj dneh odstraniti, ne pa tudi v vodi topnih kemikalij, je za STA v torek opozoril predsednik Ribiške družine Vrhnika Vladimir Mikec.

 

Za ribe, ki so ostale, predvsem nižje v Ljubljanici, pa ni jasno, kakšne učinke so imele kemikalije, ki jih je odneslo nizvodno, nanje. Po besedah Mikca tega tudi nihče ne spremlja, so pa ribiške družine, ki pokrivajo to območje, svoje člane obvestile, naj rib, ulovljenih v Ljubljanici, raje ne jedo. Prav tako bi po mnenju Mikca morali ljudi posvariti pred kopanjem v Ljubljanici, dokler se ne ve, kaj je v vodi oz. na dnu.

 

Mikec je namreč prepričan, da so kemikalije iz Kemisa, ki so se usedle na dno reke Ljubljanice, pomorile ves živelj na rečnem dnu, tako kot se je zgodilo v Tojnici. Mikec je opozoril, da bo potok, ki teče mimo Kemisa, potreboval več let, da se bo regeneriral in bodo na tistem delu, ki ga je prizadelo onesnaženje, lahko spet opazovali živa bitja.

 

Ribiči ob tem opozarjajo, da se pristojni premalo zavedajo dolgoročne škode, ki so jo kemikalije povzročile rečnemu življu. "Na dolgi rok bi morali ugotavljati učinke, ki so jih v Tojnico izlite kemikalije imele na živali. Onesnaženje je bilo v dneh po požaru vidno tudi na Ljubljanici, vse do pritoka Borovniščice. Voda se je penila, bila je umazana. A nihče se ne zgane," je opozoril predsednik ribiške družine.

 

Kot je pojasnil, so od požara naprej pisali različnim pristojnim službam, od ribiške zveze do agencije za okolje in ministrstva za okolje, a odziva ni. Zavod za ribištvo bi sicer lahko opravil ponovna vzorčenja, a brez naloga okoljskega ministrstva tega ne morejo storiti, so tam pojasnili za STA.

 

Že večkrat je opozoril tudi, da še vedno nimajo nobene informacije o tem, konkretno zaradi katerega razloga so pomrle ribe v Tojnici. Nekaj rib so dan po požaru odnesli kriminalisti, a informacij od njih nimajo, je dejal.

 

Glavni koordinator ukrepov ob požaru Srečko Šestan je za STA pojasnil, da naj bi policija odvzete ribe poslala na analizo Nacionalnemu laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. V laboratoriju so sicer za STA pojasnili, da se s policijo glede tega še usklajujejo. V kolikor bodo analize dejansko opravili, bodo v njihovem laboratoriju skušali ugotoviti, katere kemikalije so bile v ribah, medtem ko bodo vzrok pogina ocenili strokovnjaki zavoda za ribištvo.

 

Preiskava požara pa še zdaleč ni zaključena. Kot so za STA pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, namreč še vedno pridobivajo različno dokumentacijo iz nadzorov drugih služb.


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
24. 04. 18CANKARJEVI DNEVI 2018
24. 04. 18Okrogla miza: Lesena konica z Ljubljanskega barja
24. 04. 18Mineva 120 let od smrti slikarja Jožefa Petkovška
24. 04. 18Brezplačno gledališče: Hrepenenje … to je hrepenenje, Dioniz!
23. 04. 18Delo: Leto po požaru - znova na točki nič (21. 4.)
23. 04. 18Končana prva faza sanacije Kemisa, sprejeli prve odpadke
23. 04. 18Tudi Wolfova kava nastaja na Vrhniki
20. 04. 18Na Vrhniki bo maja zopet dišalo po kavi
20. 04. 18Pomembno obvestilo za volivce občine Vrhnika
20. 04. 18Čas je, da vaši vrtički zaživijo

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00