Arhiv

NOVICE

12. 12. 17

Vremenska ujma z vetrom prizadela večji del Slovenije


STA - Naraščanje vodotokov in močan veter sta to noč in današnji dan zelo ohromila Slovenijo. Veliko gospodinjstev je še vedno brez elektrike, ohromljen je cestni in železniški promet, nekatere šole so danes ostale zaprte. Gasilci med Prevaljami do Dravogradom iščejo osebo, ki naj bi padla v Mežo, vodotoki nekaterih rek naraščajo. 

Ljubljanica poplavlja na območju Ljubljanskega barja in Vrhnike, ni pa zaenkrat ogrozila objektov. Ker deževje še ne bo ponehalo, Kus pričakuje, da se bodo preko dneva, ponoči in v sredo dopoldne poplavljena območja razširila. 

          

Kot je povedal poveljnik republiškega štaba civilne zaščite Srečko Šestan, so razmere najslabše v zahodnem delu Slovenije. Skupaj s predsednikom vlade Mirom Cerarjem si bo popoldne ogledal stanje v Bohinju.

 

Po Šestanovih besedah je veliko težav še vedno s prevoznostjo cest zaradi podrtih dreves, posledice pa odpravljajo. Za silo je že prevozna cesta proti Bohinju, kmalu bo tudi proti Jezerskemu. Več težav imajo na cesti proti Solčavi, in sicer zaradi nanosov zemlje, zato so od cestnih podjetij že zahtevali dodatno mehanizacijo.

 

Na sestanku štaba v operativni sestavi jim je predstavnik Agencije za okolje predstavil napovedi za naslednje dni, te pa za zdaj kažejo, da bo težav glede vodotokov vseeno nekaj manj kot je kazalo še pred dnevom ali dvema.

 

Vremenske nevšečnosti so težave povzročile tudi na Dolenjskem in v okolici Ljubljane, predvsem na območju Turjaka in Dobrepolja zaradi izpadov elektrike in podrtih dreves. Še najmanj težav je bilo na severovzhodnem delu Slovenije, vendar so pretoki ob Soči trenutno še vedno dokaj visoki tudi na Dravi.

 

Ker je veter povsod po državi že ponehal, so preklicali opozorilo, naj se ljudje ne zadržujejo zunaj, zdaj pa se bodo posvetili odpravljanju posledic, zlasti pokrivanju odkritih streh, saj so za naslednje dni napovedane padavine, pa tudi odpravljanju cestnih zapor.

 

Gasilci po besedah regijskega poveljnika civilne zaščite za Koroško Alana Matijeviča na območju od Prevalj do Dravograda iščejo osebo, ki naj bi sredi Prevalj padla v reko Mežo. Ta je zaradi padavin zelo deroča, na nekaterih mestih je tudi že prestopila bregove in začela poplavljati glavno cesto skozi Mežiško dolino. Na Prevaljah in v Dravogradu se na poplave že pripravljajo s protipoplavnimi vrečami.

 

Narašča tudi reka Drava, po podatkih Dravskih elektrarn je pretok reke pri hidroelektrarni Dravograd okoli 10. ure zjutraj dosegel 883 kubičnih metrov na sekundo, v Vuzenici 1168 kubičnih metrov na sekundo.

 

Zaradi vremenskega dogajanja je danes odpadel pouk po nekaterih šolah, drugod pa poteka v okrnjeni obliki. Pouk ne poteka v podružnici Remšnik Osnovne šole Radlje ob Dravi, podružnici Kočevska reka Osnovne šole Ob Rinži, ter v podružnicah Sveti Duh na Ostrem Vrhu in Gradišče na Kozjaku Osnovne šole Selnica ob Dravi. Doma so ostali tudi otroci osnovne šole in vrtca v Cirkovcah, kjer je veter ponoči razkril streho.

 

Brez električne energije je po vsej Sloveniji še vedno več kot 30.000 gospodinjstev. Največ na območju Elektra Ljubljana, kjer so bila ob 10. uri brez elektrike še 19.204 gospodinjstva, nekaj manj kot zgodaj zjutraj. Poleg ljubljanskih imajo največ dela zaposleni v elektrodistribucijskih podjetjih v Celju in Mariboru.

 

Na območju Elektra Maribor je zaradi mestoma izredno močnega vetra čez noč prišlo do vetroloma zlasti na širšem območju Pohorja in Kozjaka, zaradi česar je brez oskrbe z električno energijo še 5400 njihovih uporabnikov, na območju Elektra Celje pa je zaradi orkanskega vetra in podrtih dreves brez elektrike skupaj okoli 7000 odjemalcev, od tega več kot polovica na Koroškem.

 

Na območju Elektra Primorska prav tako še vedno odpravljajo težave zaradi izpadov električne energije v celotni idrijsko-cerkljanski regiji ter v Zgornjem Posočju in na Črnovrški planoti. Brez elektrike je trenutno še vedno okoli 1600 odjemalcev, le nekaj manj je takih tudi na Gorenjskem.

 

Ohromljen je tudi železniški promet. Vzdrževalne ekipe Slovenskih železnic so med Rakekom in Postojno ter med Grosupljem in Višnjo Goro sanirale poškodovano železniško infrastrukturo. Za potniški promet so odprte primorska, dolenjska in zasavska proga, na drugih pa sanacijo pospešeno nadaljujejo, zato prihaja do zamud potniških vlakov.

 

Proga Kranj-Ljubljana je za zdaj zaprta. Predvsem med Škofjo Loko in Medvodami se je na progo podrlo več dreves, ki so močno poškodovala vozno omrežje. Za lokalne vlake so organizirali nadomestni avtobusni prevoz med Kranjem in Ljubljano, za mednarodne vlake pa med Ljubljano, Jesenicami in Beljakom. Zaprti sta tudi koroška železniška proga med postajama Ruta in Prevalje ter proga Podbrdo-Bohinjska Bistrica.

 

Povsod po državi so bila zjutraj po cestah številna podrta drevesa, vejevje in predmeti. Manjši plaz je zaprl glavno cesto od Podlehnika proti mejnemu prehodu Gruškovje, a so tam že sanirali posledice in sta cesta ter mejni prehod znova odprta.

 

Na Kočevskem se dežurne ekipe pristojnih služb in gasilci ukvarjajo s posledicami močnega vetra, skupaj pa so posredovali v več deset primerih razkritih streh, podrtih dreves in drugih težav. Nekateri zaledni kraji so zaradi podrtih dreves brez elektrike, veter je razkril tudi stari del kočevske šole Stara cerkev.

 

Na območju Notranjske je najhuje na Cerkniškem in v Loški dolini, kjer največ težav povzroča močan veter. V Cerknici se je sestal štab civilne zaščite za Cerknico, ki je ugotovil, da je najbolj ogroženo območje Rakeka, kjer je orkanski veter odkril strehe na več kot 50 objektih.

 

Na območju Bohinja je veter odkril več kot 70 streh, največ v spodnji bohinjski dolini. Takšnega vetra, ki bi povzročil toliko škode, v Bohinju ne pomnijo, je povedal tamkajšnji župan Franc Kramar in dodal, da je bila velika sreča, da v neurju ni bil nihče poškodovan.

 

Po hidroloških podatkih Arsa Sava Bohinjka in njeni pritoki močno naraščajo in se razlivajo. Hitro naraščanje se bo nadaljevalo predvidoma do sredine dneva, ob tem pa bo Bohinjka s pritoki poplavljala na izpostavljenih mestih. Tudi Bohinjsko jezero naj bi nekaj časa še naraščalo. Padavine pa bodo slabele in prehodno ponehale, tako da bodo vodotoki počasi začeli upadati.

 

Tudi na 35 lokacijah v Mestni občini Ljubljana hitijo z odstranjevanjem posledic močnega vetra, ki je podiral drevesa in odkrival strehe. Kot je pojasnil vodja ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus, so drevesa že odstranili, predvidoma do popoldneva pa bodo končali tudi prekrivanje streh z zaščitno folijo.

 

Po podatkih Arsa bo veter v prvem delu noči na sredo skoraj povsem ponehal. Ob tem pa na Upravi za zaščito in reševanje poudarjajo, da se bodo padavine nadaljevale in tudi reke bodo še naraščale. Poplavljajo Sava Bohinjska s pritoki, Sava v srednjem toku, Vipava in Soča, razlivajo se tudi druge reke.


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
19. 10. 18 Kdo vse kandidira bo znano do prihodnjega tedna
19. 10. 18Združenja občin danes na nov sestanek glede višine povprečnine
19. 10. 18Policijske uprave bodo bogatejše za 21 vozil
18. 10. 18Jutri začetek uradne volilne kampanje
18. 10. 18Še do sedmih zvečer je možno vložiti kandidature za župane in člane občinskih svetov na lokalnih volitvah
18. 10. 18WC HOV
17. 10. 18ZAHVALA - sodelovanje na občinski vaji ZRP "Železniška nesreča Verd 2018"
17. 10. 18Nadaljevali bodo dela na prizidku zdravstvenega doma
17. 10. 18Grabeljškov večer z Marcelom Štefančičem in glasbenimi gosti
17. 10. 18Društvo za zaščito živali zbralo več kot 18 ton papirja

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00