Arhiv

NOVICE

13. 06. 18

Dnevnik: Vloženi dve tožbi zoper sanacijsko odločbo Arsa za KemisSTA, Vrhnika, 13. junija - Podjetje Kemis in soseda podjetja Bernarda Kropf sta na upravnem sodišču sprožila upravna spora v zvezi z dopolnilno odločbo Arsa o sanaciji potoka Tojnica, ki je bil onesnažen v lanskem požaru v podjetju, poroča časnik Dnevnik. Kemis bi monitoring izvajal redkeje, Kropfova pa zahteva, da gre kompenzacija Kemisa za vse Vrhničane.


V Kemisu menijo, da ukrepi, ki jih predvideva dopolnilna odločba Agencije RS za okolje (Arso), "nesorazmerni glede na onesnaženje Tojnice, ki ga je povzročil požar". Opirajo se na meritve in analize, ki so jih že opravili in zanje plačali 170.000 evrov. Ker namreč ni znano, v kolikšni meri je Tojnico onesnažil požar v Kemisu in koliko je bila onesnažena že prej, niso pripravljeni pokriti stroškov obsežnega rednega monitoringa, ki naj bi znašal okoli 500.000 evrov.

 

Ne strinjajo se s tem, da jim odločba Arsa predpisuje izvajanje analiz na mesečni ravni. Prepričani so, da bi do želenih rezultatov glede izboljšanja stanja Tojnice ravno tako lahko prišli v roku petih let z izvajanjem analiz enkrat do dvakrat letno, stališče Kemisa povzema Dnevnik.

 

Kropfova pa oporeka kompenzacijskemu ukrepu, ki ga je določil Arso, po katerem naj bi Kemis prispeval 37.300 evrov za projekt Občine Vrhnika v kraju Bevke, kjer bodo vzpostavili izobraževalno pot. Občina je sicer ta projekt predlagala Arsu kot tistega, h kateremu naj Kemis prispeva, ker je ta že v postopku izvedbe.

 

Po prepričanju Kemisove neposredne sosede ni primerno, da bi Kemis financiral ta projekt. Kraj Bevke je namreč od Sinje Gorice, kjer se nahaja Kemis in ki je bil najbolj neposredno prizadet zaradi onesnaženja ob požaru, oddaljen šest kilometrov in nima "nobene neposredne povezave s posledicami požara". Po mnenju Civilne iniciative Sinja Gorica bi se to moralo upoštevati pri sanaciji po požaru.

 

"Če že želijo nekaj financirati, naj bo to v dobro vseh Vrhničanov. Verjetno so računali, da bodo financirali ta projekt, potem pa jih ne bo zanimalo nič več. Jaz ne morem pristati na to zamenjavo," je za Dnevnik dejala Kropfova.

 

Dnevnik še poroča, da je ministrstvo za okolje in prostor z odločbo ugodilo zahtevi Občine Vrhnika, ki si je prizadevala pridobiti dokumentacijo o inšpekcijskih pregledih, ki so v Kemisu potekali 23. marca letos. S tem je občina pridobila podatke, ki jih bo lahko uporabila, če bo ob ponovnem odločanju gradbeni inšpektorat sklenil, da občina sme biti stranka v postopku. Upravno sodišče je namreč pred kratkim odpravilo odločbo ministrstva za okolje in prostor, da vrhniška občina v postopku gradbene inšpekcije proti Kemisu ni stranka v postopku, in primer vrnilo v ponovno odločanje.


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
20. 02. 19Predavanje naturopatinje Erike Brajnik: atopijski deramtitis in naturopatske rešitve
20. 02. 19Smučarskim poškodbam se izognimo z upoštevanjem pravil in previdnostjo
20. 02. 19Veličasten sprejem Štefana Hadalina na Stari Vrhniki
19. 02. 19Dragocena srebrnina varno doma
19. 02. 19Je Kemis vendarle vozil v Moravče ali ne?
19. 02. 19Od aprila dražja enkratna vožnja z LPP, višja tudi parkirnina v središču Ljubljane
18. 02. 19Sprejem smučarskega asa: pridruži se nam in podpri Štefana!
18. 02. 19V meritve radioaktivnega radona letos dodali tudi občino Vrhnika
18. 02. 19Pritisk velikega tekmovanja je bil za Vrhničana prevelik
15. 02. 19O sežigalnicah tudi na primeru Kemis

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00