Arhiv

NOVICE

08. 08. 18

Danes je svetovni dan mačkSTA, 8. avgusta - Mačke, ki so ene od najljubših hišnih ljubljenčkov, 8. avgusta praznujejo svoj svetovni dan. Na svetu naj bi živelo več sto milijonov mačk, poznamo pa 58 pasem. V Sloveniji točne evidence o številu malih štirinožcev ni. Zavetišča, ki sicer vodijo statistiko zapuščenih mačk, pa trenutno opozarjajo na prenapolnjene prostore.


Helena Hacin iz zavoda Mačja hiša je za STA dejala, da trenutno njihovo zavetišče deluje čez svoje zmogljivosti. "Veliko prošenj za sprejem brezdomnih mačk moramo vsak dan zavrniti," je dodala.

 

Kot je pojasnila, so v prvih sedmih mesecih tega leta sprejeli že okoli 400 mačk, lani v istem obdobju pa manj kot 300. So pa letos odgovoren dom našli že 160 mucam, čeprav je oddaja v poletnih mesecih med majem in julijem slaba. Lani v celem letu pa so nov dom zagotovili 402 mačkama.

 

O povečanem številu mačk poročajo tudi iz zavetišča za zapuščene živali Ljubljana, kjer imajo trenutno 132 mačk. Sicer pa so letos sprejeli že 710 mačk, kar je le ena več kot v enakem obdobju lani. A so trenutne razmere sezoni primerne, je za STA dejal vodja zavetišča Marko Oman.

 

Omejitev sprejema mačk so letos uvedli med drugim še v zavetišču Horjul in Maribor. Kot piše na spletnih straneh obeh zavetišč, sicer še vedno sprejemajo poškodovane in bolne mačke ter zagotavljajo veterinarsko oskrbo, a jih nato vrnejo v okolje, kjer so bile najdene.

 

O večjem številu zapuščenih mačk poročajo tudi iz Obalnega zavetišča za živali. Kot so sporočili za STA, je več predvsem mačjih mladičev.

 

V primeru, da oseba najde domnevno zapuščeno mačko, naj se obrne na pristojno zavetišče občine, kjer je bila žival najdena, svetuje Hacinova. Zavetišče bo nato podalo nadaljnja navodila, pomaga lahko z nasveti ali veterinarsko oskrbo. "Res je težko trenutno, včasih najditelji ostanejo z najdeno živaljo čisto sami, ker so razmere trenutno tako težke. Število najdenih mačk trenutno presega vse običajne in obvladujoče okoliščine," je dejala.

 

Pri obalnem zavetišču še pozivajo najditelje, naj v primeru zapolnjenih zavetišč sami poskrbijo za živali. Najdenčkom naj ponudijo hrano, jim dajo preparate proti parazitom in, če so primerne starosti, tudi sterilizirajo oz. kastrirajo.

 

Oman sicer odsvetuje oskrbo v lastni režiji oz. priporoča vsaj obisk pri veterinarju in obveščanje zavetišča. Pojasnil je, da v Ljubljani med drugim prostorsko stisko rešujejo s pomočjo začasnih skrbnikov, kjer mačke ostanejo toliko časa, kot je potrebno za celotno oskrbo in se nato oddajo naprej. Ob tem je opozoril, da jim trenutno primanjkuje začasnih skrbnikov.

 

Pri ljubljanskem zavetišču so v začetku meseca izdali še opozorilo, naj Slovenci z dopusta v tujini v domovino ne jemljejo najdenih živali. Kot so pojasnili, postopek ni tako preprost. Prepričati se je treba namreč o lastništvu živali, za prehod meje pa je treba urediti več stvari. Najbolje je za živali poskrbeti tam, kjer so in kjer lokalne organizacije najbolje poznajo razmere, še svetujejo.

 

V Sloveniji so zelo pogoste tudi prostoživeče mačke, ki spadajo v posebno kategorijo zapuščenih živali. Oman ocenjuje, da na območju ljubljanske občine trenutno prebiva okoli 10.000 prostoživečih mačk, ki po njegovih izkušnjah večinoma same poskrbijo zase.

 

Tudi v občinah, kjer deluje obalno zavetišče, je prisotnih nekaj prostoživečih mačk. Prostovoljci in drugi jih obveščajo, če so mačke poškodovane, in jim nato nudijo veterinarsko oskrbo.

 

Hacinova ob tem opozarja, da je treba pri prostoživečih mačkah zagotoviti sterilizacijo in kastracijo, da se zajezi razmnoževanje. "Mačke se namreč razmnožujejo zelo hitro," je dodala.

 

Posege pa mora zagotoviti lokalna skupnost v sodelovanju z zavetiščem, s katerim ima pogodbo. Po posegu se mačko vrne v njej poznano okolje, je še pojasnila.

Sara Erjavec Tekavec

 

OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
21. 02. 19Nevarnost nastanka požarov v naravi
21. 02. 19Večdnevni tečaj smučanja na Krvavcu
21. 02. 19Ne nasedajte romantičnim goljufom
20. 02. 19Predavanje naturopatinje Erike Brajnik: atopijski deramtitis in naturopatske rešitve
20. 02. 19Smučarskim poškodbam se izognimo z upoštevanjem pravil in previdnostjo
20. 02. 19Veličasten sprejem Štefana Hadalina na Stari Vrhniki
19. 02. 19Dragocena srebrnina varno doma
19. 02. 19Je Kemis vendarle vozil v Moravče ali ne?
19. 02. 19Od aprila dražja enkratna vožnja z LPP, višja tudi parkirnina v središču Ljubljane
18. 02. 19Sprejem smučarskega asa: pridruži se nam in podpri Štefana!

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00