Arhiv

NOVICE

12. 09. 18

V CD uradna premiera dokumentarca o velikemu literatu Ivanu CankarjuSTA, 12. septembra - V Cankarjevem domu (CD) bo nocoj uradna premiera dokumentarnega filma z animiranimi sekvencami Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja - Ivan Cankar v režiji Dušana Moravca. Film predstavi mestoma težavnega pisatelja, njegovo delo ter osebne in zgodovinske okoliščine, ki so ga ustoličile kot izjemnega literata ter kritičnega intelektualca.


"Glavni lik v celovečernem dokumentarnem filmu je Ivan Cankar, naš prvi profesionalni pisatelj. Javni intelektualec, ki ni nikoli tiho. Rad se prepira, zmerja, pljuva, četudi po svojih ljudeh. Največkrat upravičeno, ker so etično vprašljivi," piše v sinopsisu filma.

 

Scenarij za Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja - Ivan Cankar je napisal Matjaž Pikalo, ki v posameznih odsekih filma tudi odigra Cankarja. Sinopsis filma sledi tako Cankarju kot njegovemu liku, Kurentu.

 

"Cankar že za življenja velja za vrhunskega umetnika, kar je tudi Kurent - kadarkoli se oglasi njun genij, so ljudje očarani. Pa tudi zgroženi, sploh, ko se streznijo. Kurentova usoda, usoda umetnika nasploh - preganjanega, zaničevanega, nerazumljenega, podobno, kot je to danes -, preganja Cankarja vse življenje," še piše v sinopsisu, ki ohranja tudi aktualno družbenokritično plat. Kurenta v filmu interpretira Jurij Souček.

 

Zgodbo o Cankarjevem življenju in delu med drugim pripovedujejo akademik France Bernik, publicistka Alenka Puhar, zgodovinarki Manca G. Renko in Mateja Ratej, literarni zgodovinar Miran Hladnik in jezikoslovec Marko Stabej. Svojo teorijo Cankarjeve smrti, političnega umora, v filmu predstavi ljubiteljski zgodovinar Dimitrij Kebe. Poznavalci njegovega življenja in dela Cankarja predstavijo tudi kritično. Film torej ni zgolj samospev. Manca G. Renko tako med drugim pove, da je bil Cankar borec, a da "se je hitro navdušil in hitro upehal".

 

Skozi film, ki ga prekinja sodobni muzikal, gledalec, tudi s humornimi pristavki sogovornikov, izve veliko o Cankarjevi izjemni pisavi, politični karieri, razvadah, posebej alkoholnih, večnih težavah z denarjem, nečimrnosti, gojenju kulta osebnosti in o njegovem odnosu do žensk.

 

Posebnost filma so animirane sekvence, ki prikazujejo čas pred in takoj po koncu prve svetovne vojne, ko se pisateljevo razburkano življenje tudi konča, njegova smrt pa še vedno ostaja nepojasnjena. Ustvarila jih je Anka Kočevar.

 

Pod produkcijo filma se podpisuje Friendly Production, koproducenti pa so RTV Slovenija, Vertigo in ŠKUC.

 

Film, ki je festivalsko premiero doživel na mariborskem festivalu Dokudoc, bo v soboto prikazan tudi v programu 21. Festivala slovenskega filma v Portorožu. Sicer je v sklopu Cankarjevega leta nastal še en dokumentarec o velikem slovenskem pisatelju s preprostim naslovom Cankar, ki ga je režiral Amir Muratović.


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
24. 09. 18Gluhi vam bodo postregli tudi na Planini
24. 09. 18Pred novim študijskim letom treba urediti tudi subvencioniranje študentske prehrane in vozovnic
24. 09. 18Kakšen je dober porodni načrt?
21. 09. 18Pri Slovenski matici tudi ponatis Cankarjevega romana Novo življenje
21. 09. 18Poletje se poslavlja
21. 09. 1828.000 ljudi je odstranilo 77 ton odpadkov
20. 09. 18Vabljeni na tečaj ročnih del
20. 09. 18Skupnost socialnih zavodov za pravičen sistem dolgotrajne oskrbe
20. 09. 18Na avtocesti med Brezovico in Vrhniko ni več zapor
19. 09. 18Cankarja se bodo spomnili tudi na Dunaju

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00