Arhiv

NOVICE

06. 02. 19

Se bo vozovnica za LPP podražila?STA - Ljubljanska občina predlaga dvig cen več storitev, ki jih nudijo njene gospodarske javne službe. Med drugim bi se po predlogu občine za 10 centov dvignila cena enkratne vozovnice LPP, bi pa bila potnikom po novem na voljo letna vozovnica v vrednosti 365 evrov. V mestnem središču se obeta držaja parkirnina, nekoliko dražja pa bo tudi grobnina.


Direktorica družbe Javni holding Ljubljana Zdenka Grozde je ob predstavitvi predloga višjih cen storitev ljubljanskih gospodarskih javnih cen na današnji novinarski konferenci izpostavila, da ljubljanska javna podjetja dosegajo visoke standarde in so po kakovosti storitev primerljiva z ostalimi evropskimi mesti. "Da dosegamo tako visoko kakovost, pa je treba seveda vlagati v razvoj, tehnologijo in infrastrukturo," je izpostavila.

 

Kot primer je izpostavila podjetje Ljubljanski potniški promet (LPP), ki je od leta 2007 do danes kupilo 168 novih avtobusov in zanje odštelo 42 milijonov evrov, cen pa ni spreminjalo zadnjih osem let. "Upravičeno lahko danes predlagamo korekcijo cen, saj bomo s tem dobili majhen, a potreben vir, da lahko še naprej sledimo taki kakovosti storitev," je ponovila.

 

Direktor LPP Peter Horvat je dodal, da so ob nakupih 168 novih avtobusov linije praktično podaljšali za 100 kilometrov, število uporabnikov pa povečali s 400.000 na 550.000. "Za te številke se lahko med drugim zahvalimo cenovni politiki, ki jo vodi ljubljanska občina," je ocenil in spomnil, da je občina v preteklih letih močno okrepila subvencijo, s katero pokriva stroške izvajanja.

 

Osnovni cilj LPP je po Horvatovih besedah še povečevati število uporabnikov terminskih vozovnic. Danes 70 odstotkov potovanj opravijo imetniki terminskih vozovnic, cilj občine pa je dvig deleža na 90 odstotkov, je izpostavil. Župan Zoran Janković je ob tem izpostavil, da bi lahko ob dosegu takšne številke začeli resneje razmišljati o vstopu potnikov na mestne avtobuse na vseh vratih.

 

Janković je poleg zvišanja cene enkratne vozovnice za 10 centov na 1,30 evra izpostavil še dve novosti, ki jih obenem predlaga občina. Gre za uvedbo letne imenske splošne vozovnice in letne upokojenske vozovnice.

 

Letna imenska splošna vozovnica bi stala 365 evrov in bi imetnikom omogočala neomejeno število voženj za en evro na dan. Letna upokojenska vozovnica pa bi stala 220 evrov, kar pomeni neomejeno število voženj za 0,60 evra na dan. Če bo mestni svet na februarski seji spremembe potrdil in bodo začele veljati aprila ali maja, bodo po Jankovićevih besedah uporabniki LPP za letno vozovnico za leto 2019 odšteli sorazmerno manj denarja.

 

"Cilj mestne občine gotovo ni, da se te cene dvigujejo, cilj je, da se število uporabnikov povečuje in da je čim več Ljubljančanov in obiskovalcev lastnikov terminskih vozovnic," je dejal Horvat.

 

Ljubljanska občina predlaga tudi dvig parkirnin v ožjem središču mesta in v parkirnih hišah, ki jih upravlja. Kot je pojasnila direktorica Ljubljanskih parkirišč in tržnic Mateja Duhovnik, parkirnina za garažne hiše za stanovalce ostaja enaka, prav tako ne bodo spreminjali višine parkirnine na P&R parkiriščih in v tretji coni parkiranja, se bo pa ta za 10 centov na uro podražila v prvi in drugi coni.

 

V garažnih hišah pod Kongresnim trgom in v Kozolcu bodo vozniki po predlogu občine po novem odšteli 1,50 evra za uro parkiranja. Vodja občinskega oddelka za gospodarstvo in promet David Polutnik je dodal, da s predlaganimi cenami sledijo cilju, da na javne površine v ožjem središču mesta prihaja manj vozil dnevnih migrantov.

 

Manjše spremembe se obetajo tudi pri cenah grobnin. Po pojasnilih direktorja podjetja Žale Roberta Martinčiča je ljubljanska občina v zadnjih letih intenzivno pristopila k širitvi pokopališč. Lani so razširili pokopališče Sostro, zdaj se izvaja širitev pokopališča Polje, sledile pa bodo bodo širitve pokopališč Žale, Vič, Rudnik, Štepanja vas in Šentvid. "Vse to pomeni, da bomo pridobili nove površine, ki jih bo treba vzdrževati," je poudaril.

 

Žale bodo grobnino povečale za 10 odstotkov, česar po Martinčičevih pojasnilih najemniki ne bodo bistveno občutili. Kot je navedel, gre pri žarnem grobu za podražitev za 2,10 evra letno, pri enojnem grobu pa za 3,50 evra.

 

Novinarske konference se je v imenu solastnikov ljubljanskega javnega holdinga udeležil tudi župan Brezovice Metod Ropret, ki je izpostavil, da znotraj sveta ustanoviteljev holdinga obstaja prepričanje, da so nekatere korekcije enostavno nujne, obstaja pa tudi prepričanje, da na nekaterih točkah ni kompromisa. "In točka, kjer ne pristajamo na kompromis, je kakovost," je poudaril.


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
16. 08. 19Nocoj: Poletje v bazenu
16. 08. 19Veste, kje vse imamo defibrilatorje in kako jih uporabiti?
16. 08. 19Vpis v študentske domove mogoč le še danes
14. 08. 19Vrhnika kot vzor
14. 08. 19Danes na ministrstvu o nevarnih odpadkih po zaprtju Kemisa
14. 08. 19Čelada ne uniči frizure, zavaruje pa glavo
13. 08. 19 Kemis se bo pritožil na odločbo gradbene inšpekcije
13. 08. 19Vrtci in šole pri uvajanju manj priljubljenih jedi pogosto popustijo željam otrok
13. 08. 19Rimski tabor v Starem malnu
12. 08. 19Ob mednarodnem dnevu opozorila na težave mladih

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00