Arhiv

NOVICE

18. 02. 19

Pritisk velikega tekmovanja je bil za Vrhničana prevelikSTA, 17. februarja - Slovenski tabor je imel na moškem slalomu, s katerim se je sklenilo 45. svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v Areju, večja pričakovanja. Po srebru v kombinaciji je na slalomu visoko meril Štefan Hadalin, ki pa so se mu sanje po novi vrhunski uvrstitvi končale po nekaj zavojih. Pritisk velikega prvenstva je bil prevelik.


Hadalin in Jakob Špik sta z velikima zaostankoma v finalu imela pravico nastopiti šele po najboljših trideset. Hadalin se je finalnemu nastopu odrekel, Špik je z zaostankom več kot devet sekund vpisal 33. mesto. Najbolj se je izkazal Žan Kranjec, ki je bil na prvi progi 26., v drugi vožnji pa z drugim časom finala pridobil devet mest ter prvenstvo končal na 17. mestu. Prva petnajsterica je upravičena do točk za startno listo za svetovni pokal.

 

Kranjec je bil veliko boljši, peti, v veleslalomu, v katerem je član elitne sedmerice. Na zahtevni progi v Areju so imeli prednost tekmovalci, ki so bili najprej na startu. Hadalin je odlično opravil svoj nastop v alpski kombinaciji, ko se je z najhitrejšo vožnjo kombinacijskega slaloma s 30. mesta po smuku povzpel do svojega prve kolajne, srebrnega sijaja, ter druge slovenske v Areju, po smukaškem zlatu Ilke Štuhec.

 

"Vsi trije so poskušali smučati na svojem nivoju. Štefanu to ni uspelo, zelo hitro v prvem teku je naredil napako. To se pač zgodi. Žan si je v prvem teku po slabi progi naredil izhodišče, v drugo pa peljal odlično. Ima drugi čas drugega teka, napredoval je. Z njegovim napredkom v slalomu v letošnji zimi moramo biti zadovoljni. Tako da ima dve zelo močni disciplini. Špik je na drugem svetovnem prvenstvu, med obema je bil poškodovan. Letos je naredil majhne korake naprej. V evropskem pokalu je bil prvič v karieri med deset, dobil je nekaj priložnosti v svetovnem pokalu. Upam, da se tema dvema fantoma čim prej pridruži še kakšen," je realnost slovenskih tehničnih disciplin opisal Klemen Bergant, glavni trener slovenskih slalomistov in veleslalomistov za svetovni pokal.

 

Pred 23-letnim Hadalinom je bil nastop kariere v slalomu, ki se pa ni izšel po načrtih: "Prvenstva, olimpijske igre so izredno dolga, posebej za Štefana, ki vozi tudi kombinacije. A treba se je naučiti to zdržati. Tu ne gre samo za moč kot moč, veliko je pritiskov, pomembna je mentalna moč. Težko rečem, da je bila tista napaka posledica tega, da je bil preveč utrujen, sigurno pa je bil bolj kot na začetku prvenstva. Tisto najbolje je naredil sredi prvenstva, kar mu je pobralo nekaj moči, a poskusil je. Oba z Žanom dobro smučata, ni še konec sezone. Čaka nas še kar nekaj tekem, tudi domača. Upam, da bomo tudi sezono končali v redu."

 

"Z današnjim dnem, z obema vožnjama sem zadovoljen. V prvi vožnji so bile zelo težke razmere, tako da sem poskušal odsmučati čim bolje, čim hitreje. Naredil sem dobro pozicijo za drugi tek, res pa je, da je bil zaostanek zelo velik, kar je bilo v drugem teku težko prinesti noter. Druga vožnja mi je dobro uspela. S prvenstvom sem zadovoljen, naredil sem, kar sem si zadal. Želel sem si medalje, a treba je biti realen in videti, kaj si sposoben in česa nisi. Tisti dan na veleslalomu so bili trije smučarji sigurno boljši. V slalomu sem tudi dobro smučal, tako da si nimam kaj očitati. Za mano je uspešno prvenstvo in sem zadovoljen," pa je bil komentar Žana Kranjca, ki ima v obeh disciplinah veleslalomu in slalomu še visoke načrte do konca sezone.

 

"V tisti vertikali sem pri menjavi ritma ostal preveč zadaj s težiščem. Nisem odločno napadel naslednjih vrat na valu in na žalost me je odrezalo od vrat in sem končal na boku. Po mojem mnenju sem imel dobro zastavljen načrt, dobro sem si pogledal progo, tudi podlaga mi je ustrezala. A, kot sem omenil, mogoče sem bil preveč smučarsko naiven in sem v tisti preveliki želji malo pozabil na smučanje. Tisti kanček več napada se je izkazal za pretiravanje in posledično je sledila ta napaka," je v ciljni areni po nastopu dejal Hadalin.

 

Moška reprezentanca za tehnične discipline se bo s svetovnega prvenstva vrnila domov v ponedeljek, po zamenjavi treh letal s končno postajo v Zagrebu. Če ne bo zamud, bosta Hadalin in Kranjec imela že popoldne novinarsko konferenco na sedežu Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani.

 

Svetovnemu podprvaku v kombinaciji, Hadalinu, pa Vrhničani zvečer, ob 18. uri, pripravljajo sprejem na Stari Vrhniki.


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
26. 03. 19Bodite pozorni pri nabiranju čemaža
26. 03. 19Svetovni dan zdravja v centru za krepitev zdravja Vrhnika
26. 03. 19Športna zveza Vrhnika se bo poklonila lokalnim športnikom
23. 03. 19Eksplozivno sredstvo na območju Zaplane uspešno uničeno
23. 03. 19Eksplozivno sredstvo na območju Zaplane
22. 03. 19Tovarna Kemis: Gradbeni inšpektorat je že tretjič zavrnil vrhniško občino
22. 03. 19Na primorski avtocesti ponoči zagorel avtobus
22. 03. 19Danes vrata odpira mednarodni zbirateljski sejem Collecta
21. 03. 19Spomladanski koledar dogodkov
21. 03. 19Pametne vasi: omizje za ohranitev podeželja

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00