Arhiv

NOVICE

19. 02. 19

Je Kemis vendarle vozil v Moravče ali ne?STA, 15. februarja - V postopkih ravnanja z odpadki na deponiji podjetja Termit v občini Moravče prihaja do kršitev, ki vodijo v onesnaženje okolja, so znova zatrdili na okrogli mizi, ki jo je v Moravčah pripravila tamkajšnja občina. Ugotovitve okoljskega inšpektorata po mnenju občanov ne odražajo dejanskega stanja, zato bodo nadaljevali z aktivnostmi.


Po besedah Cvetke Ribarič Lasnik z Inštituta za okolje in prostor so na podlagi analize vseh dostopnih dokumentov in pregleda območja ugotovili številne kršitve. "Termit je očitno kršil določbe okoljevarstvenega dovoljenja," je poudarila in dodala, da obstaja velika verjetnost, da takšno ravnanje z odpadki predstavlja veliko tveganje za okolje.

 

Jurij Kočar iz Ljudske iniciative Moravče je povedal, da so naročili več novih raziskav, za katere so vzorce med drugim jemali z zemljišč neposredno ob deponiji. Dosedanje ugotovitve kažejo, da na enem od travnikov ob deponiji krom presega mejno vrednost, na eni od njiv pa je koncentracija živega srebra nad opozorilno vrednostjo. Čakajo tudi na rezultate biomonitoringa rib v Drtijščici; prvi neuradni rezultati kažejo na močno kontaminiranost.

 

Po besedah župana Moravč Milana Balažica trenutno sicer čakajo na "pravo državno inšpekcijo, ki jo bo poslalo ministrstvo za okolje ter ki bo na terenu deponije dejansko zakopala vanjo in našla tisto, na kar ves čas opozarjamo - človekovemu zdravju nevarne odpadke".

 

Tomaž Ogrin iz Instituta Jožef Stefan, sicer zunanji sodelavec društva Alpe Adria Green, je opozoril, da izkušnje kažejo na neučinkovitost inšpekcijskega nadzora. "Inšpekcije namreč nočejo drezati v osir, ki se imenuje kapital. Odpadki so pomemben vir dobička, zato je interes na tem področju vedno močan," je poudaril in pozval k prepovedi dovoza vseh odpadkov v Termit.

 

Na neučinkovitost inšpektorata je opozoril tudi Uroš Macerl iz društva Ekokrog, ki je to težavo pripisal problematičnemu odnosu kapitala do okolja. "V Sloveniji je kapital pri politiki tako favoriziran, da si lahko privošči vse," je dejal. Termit bi moral po njegovih besedah spoznati, da brez spoštovanja zakonodaje ne bo mogel nadaljevati s poslovanjem, in spremeniti svoj način delovanja.

 

Predstavniki Termita se dogodka niso udeležili. Kot so zapisali v sporočilu, so vselej pripravljeni na argumentiran in konstruktiven dialog, a namen te okrogle mize po njihovem mnenju "zagotovo ni argumentirana diskusija, temveč nadaljnja diskreditacija in blatenje družbe Termit in njenih zaposlenih".

 

Obžalujejo, da organizatorji dogodka nanj niso povabili "resnih, neodvisnih in mednarodno priznanih okoljskih strokovnjakov, ki bi lahko predstavili dejansko stanje". Občino so pozvali, naj počaka na izsledke analize, ki jo je za Termit odredilo ministrstvo za okolje in prostor, do takrat pa se vzdrži "vseh aktivnosti, ki samo povečujejo strah in dvome med ljudmi".

 

Odsotnost predstavnikov Termita je med občinstvom - okroglo mizo je spremljalo več kot sto ljudi - naletela na ostro kritiko. Tudi Balažic je izrazil razočaranje nad tem in poudaril, da želijo Termitu le pomagati, da "svojo dejavnost spravi v okvire ekoloških standardov in zakonodaje". Odsotnost Termita po njegovih besedah kaže tudi na to, da podjetje nima ustreznih protiargumentov.

 

Balažic je v začetku januarja opozoril, da Termit vse od leta 2000 na območju nekdanjega odkopa kremenovega peska v občini odlaga odpadni gradbeni material, med katerim so se znašli tudi azbest, steklena volna, plastika in različna olja. V zadnjih dveh letih pa naj bi na tamkajšnji deponiji zakopavali tudi strupene odpadke s pogorišča Kemisa.

 

Podjetji Termit in Kemis sta očitke zavrnili, inšpekcija za okolje in naravo državnega inšpektorata za okolje in prostor pa je sredi januarja opravila izredni inšpekcijski nadzor. Ta ni pokazal nepravilnosti.

 

Predstavniki Ljudske iniciative Moravče in župan inšpektorjem očitajo sprenevedanje. Poročilo je po njihovem mnenju zavajajoče in ne izkazuje dejanskega stanja ravnanja z odpadki na območju podjetja Termit.

 

Minister za okolje in prostor Jure Leben je sicer na podlagi očitkov Občine Moravče naročil tudi nova strokovna in neodvisna merjenja na podlagi vrtin, iz katerih bodo odvzeti vzorci tal. Če se bo prijava Občine Moravče izkazala za krivo, bo ministrstvo proti njej sprožilo odškodninsko tožbo, je zagrozil.


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
23. 05. 19Pri Hoferju na Vrhniki naj bi zrasli še drogerija in bencinska črpalka
23. 05. 19Starejše občane Vrhnike bo prevažal Prostofer
23. 05. 19Vrhniška vojašnica Ivana Cankarja bo v soboto polna obiskovalcev
22. 05. 19Cankarjevni dnevi 2019: Saxladies
22. 05. 19NOČ NA VRHNIKI 2019
22. 05. 1922. maj - mednarodni dan biotske raznovrstnosti
21. 05. 19Ste si že ogledali posnetek letošnje slavnostne akademije ob prazniku Občine Vrhnika?
21. 05. 19Na Vrhniki ni nikoli dolgčas!
21. 05. 19Začenja se predčasno glasovanje pred evropskimi volitvami
20. 05. 19Za manj zastojev na primorski avtocesti

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00