Arhiv

NOVICE

09. 07. 19

Safe.si svari pred tveganji na spletu med počitnicamiSTA - Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje pri fakulteti za družbene vede v Ljubljani, svari pred tveganji, ki prežijo na uporabnike interneta med počitnicami. Odsvetujejo objavo posnetkov, ki lahko škodujejo, in fotografiranje drugih brez dovoljenja, so sporočili.


Med počitnicami nastanejo številne fotografije in video posnetki, saj je snemanje in fotografiranje z mobilnim telefonom preprosto in hitro. Pri tem pa lahko nastanejo tudi fotografije, katerih javna objava ali deljenje z drugimi lahko pusti neprijetne posledice, opozarja Safe.si. To po njihovih besedah še posebej velja za posnetke, kjer smo denimo pomanjkljivo oblečeni oziroma goli ali pa v smešnih položajih. Pred objavo ali deljenjem fotografij in posnetkov z drugimi se vedno vprašajmo, ali nam lahko posnetek kakor koli škoduje danes ali kadar koli kasneje, svetujejo.

 

Odsvetujejo pošiljanje intimnih fotografij osebi, v katero smo zaljubljeni. Če pa se za to kljub temu odločimo, je treba dobro premisliti, ali bo prejemnik imel takšno fotografijo res samo zase in je ne bo delil z drugimi ali jo kasneje celo uporabil proti nam.

 

Drugih ljudi ne smemo snemati ali fotografirati brez dovoljenja, posnetkov pa ne deliti preko interneta, če nam tega izrecno ne dovolijo. Vsaka fotografija je namreč poseg v zasebnost.

 

Vse neprimerne posnetke izbrišimo in jih ne delimo naprej, pošiljatelja pa lahko opozorimo o neprimernosti njegovega početja. Če določen posnetek pri nekom vzbudi strah, neprijetno počutje ali odpor, mu lahko povzroči psihološke težave. Prepošiljanje določenih posnetkov pa je lahko tudi kaznivo.

 

Poskrbeti moramo za nastavitve varnosti in zasebnosti na družbenih omrežjih in aplikacijah za sporočanje. V vseh aplikacijah izklopimo možnost objavljanja lokacije ali pa aplikacijam celo preprečimo dostop do podatkov o lokaciji, da ne bi postali žrtev morebitnih zalezovalcev, tudi spletnih. Prav tako pazimo, da v svojih objavah na družbenih omrežjih ne izdajamo, kdaj odidemo na dopust in kdaj se vrnemo. Ta podatek lahko namreč izkoristijo morebitni vlomilci.

 

Poskrbeti moramo, da imamo vse dostope do osebnih podatkov, družbenih omrežij in mobilnega telefona zaščitene z geslom, ki ima vsaj deset znakov, velike in male črke, številke in posebne znake.

 

Pazimo na svoj mobilni telefon, kjer koli smo. Vsebuje veliko osebnih podatkov in gesel za dostop do družbenih omrežij, z njim pa je mogoče tudi plačevati. Če nam ga ukradejo, ga skušajmo čim prej na daljavo blokirati in izbrisati vse podatke, kar omogočata tako Android kot iOS. Obvestiti moramo tudi operaterja, da blokira SIM kartico, so še zapisali pri Safe.si.


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
04. 06. 20Občina Vrhnika je podala kazensko ovadbo zoper Kemis in direktorja podjetja Boštjana Šimenca
03. 06. 20Lilkovno-literarni natečaj za vrhniške otroke in mladino
03. 06. 20Vrhniški futsal klub bo v svojem nazivu še naprej nosil ime Siliko
03. 06. 20V Kinu Vrhnika je obisk omejen na 50 obiskovalcev
02. 06. 20SV bo za usposabljanje svojih enot uporabljala tudi zemljišča v Občini Vrhnika
02. 06. 20Občasna popolna zapora ceste Pod Hruševco in na Betajnovi
02. 06. 20Poletni delovni čas tržnice
01. 06. 20Podaljšana popolna zapora ceste Vrzdenec - Žažar - Ligojna
31. 05. 20Preklic odredbe o prepovedi uporabe otroških igral
29. 05. 20Popolna zapora državne ceste R3-642, odsek 1146 "Vrhnika - Podpeč" in R3-643, odsek 1436 "Podpeč-Rakitna"

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00