Arhiv

NOVICE

09. 08. 19

Olajšanje na Vrhniki zaradi Kemisa povzroča sive lase gospodarstvuSTA, 8. avgusta - Vrhniški Kemis je prenehal dovažati odpadke svojih partnerjev na Vrhniko, ali se bodo pritožili na odločbo gradbene inšpekcije, ki jim nalaga odstranitev objektov, zgrajenih po požaru leta 2017, pa v podjetju še razmišljajo. Zbornico komunalnega gospodarstva skrbi, da se bodo nevarni odpadki znova kopičili pri podjetjih.

 

Gradbena inšpekcija je v odločbi, ki jo je Kemis prejel v sredo, odločila, da so objekti, ki jih je družba gradila v sklopu sanacije po požaru maja 2017, nelegalna gradnja. Družbi je zato naložila, da mora do 30. junija 2020 nelegalno zgrajene objekte odstraniti in takoj prenehati z opravljanjem dejavnosti na zemljišču, kjer stojijo.

 

Kemis je v današnji izjavi za javnost navedel, da se bo v 15 dneh odločil glede morebitne pritožbe. Ne glede na to pa je s četrtkom prenehal dovažati odpadke svojih poslovnih partnerjev na lokacijo na Vrhniko.

 

Ob tem so v Kemisu poudarili, da je celoten postopek sanacije in gradnje objektov v okviru sanacije potekal pod neprestanim nadzorom inšpekcijskih služb ministrstva za okolje in prostor. "Inšpekcijske službe v okvirih stalnega nadzora niso odkrile nikakršnih kršitev zakonodaje, zato je nadvse nenavadno, da lahko isti organ skoraj dve leti po začetku sanacije sprejme in odloča z diametralno nasprotnim rezultatom svojega kontinuiranega nadzora," je navedla družba.

 

Kemis je v zadnjega pol leta poskrbel za 13.067,4 tone odpadkov slovenskega gospodarstva, javnega sektorja in gospodinjstev. "S tem je saniral tudi krizo kopičenja nevarnih odpadkov na razpršenih tovarniških in drugih dvoriščih po Sloveniji, ki je ogrozila delovanje mnogih družb in predstavljala posredno nevarnost tudi za širše okolje," so navedli.

 

Ob tem so, kot so dodali, varnostno in okoljsko nadgradili objekt na Vrhniki ter nadgradili upravljanje tako, da se količine obdelanih odpadkov v okviru enako velikega objekta, kot je bil pred požarom, ne bodo povečevale. Poleg tega je "v spoštovanju do okolja, v katerem deluje", sprožil vse mehanizme za "trajno sožitje in vključenost lokalne skupnosti v delovanje".

 

"Glede na vse povedano ter dejstvo, da smo hitro in učinkovito poskrbeli za celotno sanacijo vseh posledic požara, ter glede na dosledno in načelno spoštovanje vseh usmeritev nadzornih in inšpekcijskih organov izražamo skrajno zaskrbljenost zaradi tega nerazumnega ukrepa," so sklenili.

 

V zbornici komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so zaradi dogajanja zelo zaskrbljeni. Bojijo se ponovitve situacije izpred dveh let, ko so se po požaru pri Kemisu nevarni odpadki kopičili pri komunalnih podjetjih, je za STA povedal direktor zbornice Sebastijan Zupanc.

 

"V sodobni družbi nevarni odpadki nastajajo praktično vsak dan pri skoraj slehernem posamezniku," je opozoril Zupanc in dodal, da za te odpadke pač moramo poskrbeti. "Pred dvema letoma smo situacijo reševali, dokler ni Kemis začel ponovno delati. Šele takrat se je zadeva sanirala in smo spraznili skladišča. Ne vem pa, kaj se bo zgodilo zdaj," je povedal.

 

Komunalna in industrijska podjetja imajo svoja manjša skladišča za krajše obdobje skladiščenja nevarnih odpadkov. V komunalnih podjetjih zmogljivosti omogočajo skladiščenje teh odpadkov za približno mesec dni, zatem pa jih je treba predati naprej, v nadaljnjo predelavo in uničenje.

 

"Ni pa prostora za skladiščenje v daljšem obdobju," je opozoril Zupanc. Tako so pred dvema letoma v zbornici komunalnega gospodarstva imeli tudi vrsto sestankov z okoljskim ministrstvom in med drugim pozivali, naj začasno skladiščenje prevzame in uredi država, dokler se situacija ne uredi - dokler se ne odprejo nove izvozne poti.

 

"Takrat ni bilo nobenega posluha. Določena podjetja v Sloveniji so morala zmanjševati proizvodnjo, ker niso imela kam dati nevarnih odpadkov. Odpadki iz gospodinjstev pa so ostali na ramenih komunalnih podjetij, ki so si pomagala na takšen ali drugačen način," je opisal direktor zbornice komunalnega gospodarstva.

 

Opozoril je na zakonodajni vidik, saj komunale v primeru skladiščenja prevelikih količin odpadkov kršijo pridobljena uporabna in okoljevarstvena dovoljenja. Še bolj pa je izpostavljeno vprašanje varnosti.

 

"Če kopičiš večjo zalogo odpadkov, kot je dovoljeno, in nimaš predvidenih dodatnih ukrepov, se s tem povečuje tveganje za nesrečo. Če ne bomo našli rešitve in zagotoviti tekočega odvzema nevarnih odpadkov od komunalnih podjetij in posredno gospodinjstev, bomo imeli po Sloveniji le več manjših žarišč," je opozoril Zupanc.

 

V Kemisu so po njegovih besedah zadeve sedaj urejene skladno z najnovejšimi tehnologijami in požarno varnostjo. Začasna skladišča komunal pa niso urejena niti približno tako in je zato samo vprašanje, kdaj bo izbruhnil kak nov požar, je še dodal.

 

Na GZS so podobno poudarili, da so "zaskrbljeno sprejeli novico" o prepovedi sprejemanja odpadkov za Kemis. "Kdo bo sedaj sprejemal vse te odpadke? Bomo tvegali nove ekološke katastrofe, hranjenje v neprimernih prostorih, divje odlaganje in nestrokovno uničevanje?" so vprašali v sporočilu za javnost.

 

Obstoječe sistemske rešitve ravnanja z odpadki ne omogočajo učinkovitega ravnanja z odpadki, temveč ga "celo onemogočajo, povzročajo tveganja za okoljsko škodo in velike nepotrebne stroške". Ravnanje z odpadki ni le problem ministrstva za okolje in prostor, pač pa vseh resorjev, so dodali. "Od vlade pričakujemo, da se bo ekspresno in učinkovito spoprijela s to zelo občutljivo problematiko," so pozvali ob tem.

 

V Sloveniji sta sicer največja prevzemnika nevarnih odpadkov, ki imata tudi največji spekter nevarnih odpadkov, ki jih lahko sprejemata, Saubermacher Slovenija in Kemis. Ob njih nevarne odpadke v manjšem deležu prevzemata še Ekol in Ekologija, glavnina teh odpadkov pa gre prek Kemisa in Saubermacherja.

 

V podjetju Saubermacher Slovenija so za STA povedali, da težko že danes ocenijo, koliko dodatnih nevarnih odpadkov bi lahko prevzemali sami. To je namreč odvisno od same vrste odpadkov, pa tudi možnosti zagotovitve dodatnih zmogljivosti v tujini, je za STA povedal direktor družbe Robert Čajič.

 

Dodal je še, da zaenkrat še ne beležijo povečanega števila klicev podjetij, ki bi skušala svoje odpadke iz Kemisa preusmeriti k njim. Pričakujejo pa več povpraševanj v prihodnjih dneh.

 

Pripravila Martina Gojkošek

 


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
02. 06. 20SV bo za usposabljanje svojih enot uporabljala tudi zemljišča v Občini Vrhnika
02. 06. 20Občasna popolna zapora ceste Pod Hruševco in na Betajnovi
02. 06. 20Poletni delovni čas tržnice
01. 06. 20Podaljšana popolna zapora ceste Vrzdenec - Žažar - Ligojna
29. 05. 20Popolna zapora državne ceste R3-642, odsek 1146 "Vrhnika - Podpeč" in R3-643, odsek 1436 "Podpeč-Rakitna"
29. 05. 20Načrtovani izklopi električne energije
26. 05. 20Zebra v grafiki klavirskih tipk na Vrhniki
26. 05. 20Brezplačna izpostoja rekvizitov v Športnem parku Vrhnika
26. 05. 20Nedelovanje telefonskih številk na KPV
25. 05. 20Po dveh mesecih mirovanja, je spet štartal Prostofer

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00