NOVICE

09. 08. 19

Olajšanje na Vrhniki zaradi Kemisa povzroča sive lase gospodarstvuSTA, 8. avgusta - Vrhniški Kemis je prenehal dovažati odpadke svojih partnerjev na Vrhniko, ali se bodo pritožili na odločbo gradbene inšpekcije, ki jim nalaga odstranitev objektov, zgrajenih po požaru leta 2017, pa v podjetju še razmišljajo. Zbornico komunalnega gospodarstva skrbi, da se bodo nevarni odpadki znova kopičili pri podjetjih.

 

Gradbena inšpekcija je v odločbi, ki jo je Kemis prejel v sredo, odločila, da so objekti, ki jih je družba gradila v sklopu sanacije po požaru maja 2017, nelegalna gradnja. Družbi je zato naložila, da mora do 30. junija 2020 nelegalno zgrajene objekte odstraniti in takoj prenehati z opravljanjem dejavnosti na zemljišču, kjer stojijo.

 

Kemis je v današnji izjavi za javnost navedel, da se bo v 15 dneh odločil glede morebitne pritožbe. Ne glede na to pa je s četrtkom prenehal dovažati odpadke svojih poslovnih partnerjev na lokacijo na Vrhniko.

 

Ob tem so v Kemisu poudarili, da je celoten postopek sanacije in gradnje objektov v okviru sanacije potekal pod neprestanim nadzorom inšpekcijskih služb ministrstva za okolje in prostor. "Inšpekcijske službe v okvirih stalnega nadzora niso odkrile nikakršnih kršitev zakonodaje, zato je nadvse nenavadno, da lahko isti organ skoraj dve leti po začetku sanacije sprejme in odloča z diametralno nasprotnim rezultatom svojega kontinuiranega nadzora," je navedla družba.

 

Kemis je v zadnjega pol leta poskrbel za 13.067,4 tone odpadkov slovenskega gospodarstva, javnega sektorja in gospodinjstev. "S tem je saniral tudi krizo kopičenja nevarnih odpadkov na razpršenih tovarniških in drugih dvoriščih po Sloveniji, ki je ogrozila delovanje mnogih družb in predstavljala posredno nevarnost tudi za širše okolje," so navedli.

 

Ob tem so, kot so dodali, varnostno in okoljsko nadgradili objekt na Vrhniki ter nadgradili upravljanje tako, da se količine obdelanih odpadkov v okviru enako velikega objekta, kot je bil pred požarom, ne bodo povečevale. Poleg tega je "v spoštovanju do okolja, v katerem deluje", sprožil vse mehanizme za "trajno sožitje in vključenost lokalne skupnosti v delovanje".

 

"Glede na vse povedano ter dejstvo, da smo hitro in učinkovito poskrbeli za celotno sanacijo vseh posledic požara, ter glede na dosledno in načelno spoštovanje vseh usmeritev nadzornih in inšpekcijskih organov izražamo skrajno zaskrbljenost zaradi tega nerazumnega ukrepa," so sklenili.

 

V zbornici komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so zaradi dogajanja zelo zaskrbljeni. Bojijo se ponovitve situacije izpred dveh let, ko so se po požaru pri Kemisu nevarni odpadki kopičili pri komunalnih podjetjih, je za STA povedal direktor zbornice Sebastijan Zupanc.

 

"V sodobni družbi nevarni odpadki nastajajo praktično vsak dan pri skoraj slehernem posamezniku," je opozoril Zupanc in dodal, da za te odpadke pač moramo poskrbeti. "Pred dvema letoma smo situacijo reševali, dokler ni Kemis začel ponovno delati. Šele takrat se je zadeva sanirala in smo spraznili skladišča. Ne vem pa, kaj se bo zgodilo zdaj," je povedal.

 

Komunalna in industrijska podjetja imajo svoja manjša skladišča za krajše obdobje skladiščenja nevarnih odpadkov. V komunalnih podjetjih zmogljivosti omogočajo skladiščenje teh odpadkov za približno mesec dni, zatem pa jih je treba predati naprej, v nadaljnjo predelavo in uničenje.

 

"Ni pa prostora za skladiščenje v daljšem obdobju," je opozoril Zupanc. Tako so pred dvema letoma v zbornici komunalnega gospodarstva imeli tudi vrsto sestankov z okoljskim ministrstvom in med drugim pozivali, naj začasno skladiščenje prevzame in uredi država, dokler se situacija ne uredi - dokler se ne odprejo nove izvozne poti.

 

"Takrat ni bilo nobenega posluha. Določena podjetja v Sloveniji so morala zmanjševati proizvodnjo, ker niso imela kam dati nevarnih odpadkov. Odpadki iz gospodinjstev pa so ostali na ramenih komunalnih podjetij, ki so si pomagala na takšen ali drugačen način," je opisal direktor zbornice komunalnega gospodarstva.

 

Opozoril je na zakonodajni vidik, saj komunale v primeru skladiščenja prevelikih količin odpadkov kršijo pridobljena uporabna in okoljevarstvena dovoljenja. Še bolj pa je izpostavljeno vprašanje varnosti.

 

"Če kopičiš večjo zalogo odpadkov, kot je dovoljeno, in nimaš predvidenih dodatnih ukrepov, se s tem povečuje tveganje za nesrečo. Če ne bomo našli rešitve in zagotoviti tekočega odvzema nevarnih odpadkov od komunalnih podjetij in posredno gospodinjstev, bomo imeli po Sloveniji le več manjših žarišč," je opozoril Zupanc.

 

V Kemisu so po njegovih besedah zadeve sedaj urejene skladno z najnovejšimi tehnologijami in požarno varnostjo. Začasna skladišča komunal pa niso urejena niti približno tako in je zato samo vprašanje, kdaj bo izbruhnil kak nov požar, je še dodal.

 

Na GZS so podobno poudarili, da so "zaskrbljeno sprejeli novico" o prepovedi sprejemanja odpadkov za Kemis. "Kdo bo sedaj sprejemal vse te odpadke? Bomo tvegali nove ekološke katastrofe, hranjenje v neprimernih prostorih, divje odlaganje in nestrokovno uničevanje?" so vprašali v sporočilu za javnost.

 

Obstoječe sistemske rešitve ravnanja z odpadki ne omogočajo učinkovitega ravnanja z odpadki, temveč ga "celo onemogočajo, povzročajo tveganja za okoljsko škodo in velike nepotrebne stroške". Ravnanje z odpadki ni le problem ministrstva za okolje in prostor, pač pa vseh resorjev, so dodali. "Od vlade pričakujemo, da se bo ekspresno in učinkovito spoprijela s to zelo občutljivo problematiko," so pozvali ob tem.

 

V Sloveniji sta sicer največja prevzemnika nevarnih odpadkov, ki imata tudi največji spekter nevarnih odpadkov, ki jih lahko sprejemata, Saubermacher Slovenija in Kemis. Ob njih nevarne odpadke v manjšem deležu prevzemata še Ekol in Ekologija, glavnina teh odpadkov pa gre prek Kemisa in Saubermacherja.

 

V podjetju Saubermacher Slovenija so za STA povedali, da težko že danes ocenijo, koliko dodatnih nevarnih odpadkov bi lahko prevzemali sami. To je namreč odvisno od same vrste odpadkov, pa tudi možnosti zagotovitve dodatnih zmogljivosti v tujini, je za STA povedal direktor družbe Robert Čajič.

 

Dodal je še, da zaenkrat še ne beležijo povečanega števila klicev podjetij, ki bi skušala svoje odpadke iz Kemisa preusmeriti k njim. Pričakujejo pa več povpraševanj v prihodnjih dneh.

 

Pripravila Martina Gojkošek

 


ARHIV

Prikaži vnose za mesec in leto
30. 08. 19Vrhnika gosti Startup vikend
30. 08. 19V Parku na Trojici bo spet potekal konjeniški krožek
30. 08. 19Varno v šolo
29. 08. 19Dan slovenskega futsala na Vrhniki
29. 08. 19Projekt Knjižna polička na delovnem mestu
29. 08. 19Popravilo asfalta na Stari cesti
28. 08. 19Le treh vrst odpadkov v Sloveniji ne zbira nihče razen Kemisa
28. 08. 19S kolesom po antični Vrhniki
28. 08. 19Urbana tudi v Pavu
28. 08. 19Obetajo se spremembe glede urejanja papirjev za zaposlovanje tujcev
27. 08. 19Le treh vrst odpadkov v Sloveniji ne zbira nihče razen Kemisa
27. 08. 19A1 prevzel vrhniški P&ROM
27. 08. 19Siliko za BMW
26. 08. 19Občina Vrhnika vztraja pri odhodu Kemisa
26. 08. 19Prvo leto vlade zaznamovale tudi težave z odpadki zaradi Kemisa
26. 08. 19Pot čez Špico na Planino nad Vrhniko zaprta
23. 08. 198. Ultra šiht na Planini nad Vrhniko
23. 08. 19Komunalnim podjetjem po zaprtju Kemisa ne kaže dobro
23. 08. 19Kemis še naprej ne sme obdelovati odpadkov na Vrhniki
22. 08. 19Vrhnika bo konec tega meseca gostila Startup vikend
22. 08. 19Na fakultetah se je začel drugi prijavni rok
21. 08. 19Nočni pohod ob Rimskem zidu bo v soboto
21. 08. 19Od danes v prodaji enotne subvencionirane vozovnice IJPP za dijake in študente
21. 08. 19DARS pojasnjuje, zakaj novega priključka med Vrhniko in Brezovico še ne bo
20. 08. 19Na cesti SINJA GORICA-BEVKE bo JUTRI, v sredo, 21. 8., oviran promet
20. 08. 19Delo o ravnanju z odpadki (20. 8.)
20. 08. 19Novega avtocestnega priključka med Brezovico in Vrhniko zaenkrat ne bo
19. 08. 19Po prepovedi delovanja Kemisa situacija vsaj za nekaj mesecev obvladljiva
19. 08. 19Na okoljskem ministrstvu sestanek na temo nevarnih odpadkov
19. 08. 19Zaradi Kemisa pri poslovnih subjektih zaenkrat ni večjih težav
16. 08. 19Nocoj: Poletje v bazenu
16. 08. 19Veste, kje vse imamo defibrilatorje in kako jih uporabiti?
16. 08. 19Vpis v študentske domove mogoč le še danes
14. 08. 19Vrhnika kot vzor
14. 08. 19Danes na ministrstvu o nevarnih odpadkih po zaprtju Kemisa
14. 08. 19Čelada ne uniči frizure, zavaruje pa glavo
13. 08. 19 Kemis se bo pritožil na odločbo gradbene inšpekcije
13. 08. 19Vrtci in šole pri uvajanju manj priljubljenih jedi pogosto popustijo željam otrok
13. 08. 19Rimski tabor v Starem malnu
12. 08. 19Ob mednarodnem dnevu opozorila na težave mladih
12. 08. 19V tem tednu poostren nadzor hitrosti v okviru akcije Hitrost
12. 08. 19Okoljsko ministrstvo v iskanje skupne rešitve zaradi Kemisa
09. 08. 19Olajšanje na Vrhniki zaradi Kemisa povzroča sive lase gospodarstvu
09. 08. 19Lekarna Ljubljana postopoma odpira vrata poslovalnic za normalno poslovanje
09. 08. 19Javni poziv k bolj korenitim zakonskim spremembam glede vožnje v naravnem okolju
08. 08. 19V GZS se sprašujejo, kdo bo sprejemal odpadke namesto Kemisa
08. 08. 19Zbornico komunalnega gospodarstva skrbi dogajanje v zvezi s Kemisom
08. 08. 19Kemis prenehal dovažati odpadke na Vrhniko
07. 08. 19Obnovljeni Kemisovi objekti po ugotovitvah inšpektorjev črna gradnja (daljše)
07. 08. 19Bernarda Kropf: "Borim se, zdaj tudi s pomočjo občine!"
07. 08. 19Obnovljeni Kemisovi objekti po ugotovitvah inšpektorjev črna gradnja
07. 08. 19Izjemen uspeh novega vodstva Občine Vrhnika: bo moral Kemis vse podreti?
06. 08. 19Če v teh dneh načrtujete kopanje v slovenskem morju, najprej preberite tole
06. 08. 19Enote Lekarne Ljubljana tudi na Vrhniki zaradi računalniških težav zaprte
06. 08. 19Arheolog Andrej Gaspari za STA: Največja grožnja podvodni dediščini je odsotnost skrbi zanjo
05. 08. 19KINO Vrhnika: Diego Maradona
05. 08. 19Poletje na Vrhniki
05. 08. 19Reka Ljubljanica na dobri poti do Unesca
02. 08. 19Ob mednarodnem dnevu piva več dogodkov in poziv k odgovornemu pitju
02. 08. 19Na voljo so evropska sredstva za spodbujanje inovativnega podjetništva
02. 08. 19Reka Ljubljanica je na dobri poti do Unesca
01. 08. 19Danes v veljavo nov obračunski model za nagrajevanje bolj obremenjenih družinskih zdravnikov
01. 08. 19V prodaji enotne vozovnice LPP za enkratne vožnje
01. 08. 19Tudi v naši občini se zavedamo pomembnosti dobre informiranosti staršev

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00