NOVICE

16. 08. 19

Veste, kje vse imamo defibrilatorje in kako jih uporabiti?STA, 16. avgusta - Srčni zastoj je lani doživelo 785 oseb, več kot polovica jih je preživela. Pri tem je bistveno oživljanje, ki je uspešnejše z defibrilatorjem, zato se je z njegovim delovanjem dobro seznaniti preventivno. Tudi zato, ker se pogosto srčni zastoj zgodi doma ali v službi, zato se lahko zgodi, da je treba na pomoč priskočiti poznani osebi.


Na tej spletni strani lahko preverite, kje vse so nameščeni defibrilatorji v naši občini in drugje po Sloveniji (klik).

 

Srčni zastoj je lani ob uspešnem oživljanju preživelo 466 oseb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Pred sprejemom v bolnišnico najpogosteje oživljajo zdravniki in medicinske sestre, tudi ko niso del tima v reševalnem vozilu. Lani je ob srčnem zastoju na pomoč priskočilo pet laikov, trije so bili pri oživljanju uspešni.

 

Oseba s srčnim zastojem je neodzivna, pogosto tudi ne diha. Na številko 112 je treba poklicati tudi, če nismo prepričani, ali ima oseba res srčni zastoj.

 

Kako uporabiti defibrilator?

 

Laiki se prve pomoči učijo na tečajih v šolah in denimo ob vozniškem izpitu. Z defibrilatorjem pa se sreča redko kdo. A je postopek njegove uporabe precej enostaven, mirijo na spletni strani AED baza Slovenije (AED je kratica za defibrilator). Kot so zapisali, defibrilator uporabnika usmerja v slovenščini. Najpomembneje je, da napravo vklopi, iz embalaže vzame nalepki - elektrodi, odstrani zaščitno folijo in ju nalepi na prsni koš bolnika, kot je narisano. Ena gre pod desno ključnico, druga pa na levo spodnjo stran prsnega koša, pod pazduho.

 

Ko sta elektrodi nameščeni, prične naprava analizirati dogajanje v srcu. Če oceni, da je električni sunek potreben, na to glasno opozori. Pred pritiskom na gumb za elektrošok je zelo pomembno, da se nihče ne dotika bolnika. Telo osebe bo po električnem sunku trznilo, zatem pa je treba takoj nadaljevati z oživljanjem. Če so opazni življenjski znaki, je treba osebo zvrniti na bok, a pustiti elektrode na prsnem košu, saj aparat nadzoruje delovanje srca.

 

Če aparat oceni, da električni sunek ni potreben, pa je treba nadaljevati z oživljanjem. Aparat bo kasneje ponovno preveril srčni ritem. Če bi kljub temu pritisnili na gumb, se sunek ne bi sprožil, saj ima aparat varovalo. Tako z njim bolniku nikakor ne moremo škoditi, so izpostavili na omenjeni spletni strani.

 

Nekatere omarice za defibrilatorje lahko ob odprtju sprožijo tudi alarm, s katerim pozovejo očividce k pomoči. Dražje omarice pa omogočajo tudi klic v centralo ali na 112.

 

Defibrilator tudi v državnem zboru in na Žalah

 

Kadar je potrebna pomoč defibrilatorja, je tega mogoče najti v nakupovalnih centrih, kopališčih, zdravstvenih ustanovah, območnih združenjih Rdečega križa, gasilskih domovih, sodiščih in izobraževalnih ustanovah, navaja Željko Malić iz Rdečega križa Slovenije. Imajo pa ga tudi v državnem zboru in denimo na pokopališču Žale.

 

V državnem zboru imajo dva defibrilatorja, na voljo sta ves čas, dostop pa ima varnostna služba, so zapisali za STA. Eden je nameščen pri varnostni službi, drugi pa pri dežurni službi. V februarju so organizirali predstavitev nujne pomoči.

 

Tudi na pokopališču Žale, kjer so ljudje izpostavljeni stresnim situacijam, ki lahko poslabšajo njihovo zdravstveno stanje, sta nameščena dva defibrilatorja. Tisti, ki je v upravni stavbi, je dosegljiv v delovnem času. Ves čas pa je dosegljiv defibrilator pri vratarju, ti imajo tudi izpit iz prve pomoči, je za STA pojasnil direktor Robert Martinčič.

 

Na sedežu ljubljanske univerze defibrilatorja nimajo, je pa nameščen v športni dvorani v Rožni dolini, so na univerzi poudarili za STA. Dostopen je v delovnem času dvorane. Članice mariborske univerze, skupaj s knjižnico in študentskimi domovi, pa imajo nameščenih devet defibrilatorjev. Večinoma so sicer dostopni le v delovnem času, so razložili za STA.

 

V mariborskem Europarku imajo sobo za pomoč in tri defibrilatorje, na voljo so v delovnem času, so pojasnili za STA. Defibrilator pa je nameščen tudi v pritličju Euro centra, kjer deluje STA.

 

Sogovorniki so pojasnili, da zdravstvene težave niso pogoste. Le v Europarku in na mariborski univerzi pa so defibrilator že potrebovali.

 

O najpogostejših in najbližjih lokacijah defibrilatorjev se je mogoče podučiti na tečajih Rdečega križa. Tečaj je sicer plačljiv, brezplačno osvežitev znanja pa ponujajo ob tednu Rdečega križa in svetovnih dnevih prve pomoči ter oživljanja. Na brezplačnih tečajih beležijo največji obisk, je za STA povedal Malić.

 

Do najbližjega defibrilatorja z aplikacijo, za enoten sistem bo skrbela dispečerska služba

 

Poenotenega sistema lokacij defibrilatorjev Slovenija še nima. Skrb za AED mrežo bo prevzela dispečerska služba zdravstva, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. "Analizirali bodo uporabo, pokritost terena z AED-ji ter predlagali spremembe in dopolnitve mreže AED," so zapisali. Dispečerska služba v Mariboru deluje od konca septembra 2018, ureditev ljubljanskega centra pa je načrtovana za letos.

 

Je pa zemljevid z nekaterimi lokacijami dostopen na spletni strani AED baze Slovenije in v aplikaciji iHELP. Informacije o defibrilatorjih sicer vnašajo uporabniki ali lastniki sami, upravljalci aplikacije iHELP pa v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije lokacije tudi sami preverjajo.

 

Vesna Avbelj iz iHELP je pojasnila, da aplikacija uporabnika obvesti, če nekdo v bližini potrebuje nujno pomoč, uporabnik pa javi, ali lahko priskoči na pomoč. Aplikacija pokaže tudi najbližji defibrilator, vendar ne upošteva morebitne nedostopnosti zaradi delovnega časa. Avbljeva je ob tem opozorila na določila 138. člena obligacijskega zakonika. "Prvi posredovalec, ki prostovoljno pomaga človeku v stiski, ima pravico do dostopa do defibrilatorja," je pojasnila za STA.

 

Zakonodaje o defibrilatorjih pa še ni, je spomnila Avbljeva. Tudi sistema, da bi aplikacija o nujnih primerih obvestila 112, še ni. "Sistem glede aplikacij, ki rešujejo življenje, oz. možnosti sporočila se nadgrajuje na evropski ravni," je dodala.

 

Želijo si nadgradnje in povezave sistemov do te mere, da bi lahko aplikacija reševalcu javila natančno lokacijo nujnega dogodka. "Če se nesreča zgodi na odročnem kraju, niti ne znamo povedati, kje smo. Prek aplikacije se točno vidi lokacija. Ljudje so ob nesrečah zmedeni in je v redu, da te aplikacija vodi skozi pomembne podatke," je pojasnila.

Pripravila Domenika Presekar


ARHIV

Prikaži vnose za mesec in leto
30. 08. 19Vrhnika gosti Startup vikend
30. 08. 19V Parku na Trojici bo spet potekal konjeniški krožek
30. 08. 19Varno v šolo
29. 08. 19Dan slovenskega futsala na Vrhniki
29. 08. 19Projekt Knjižna polička na delovnem mestu
29. 08. 19Popravilo asfalta na Stari cesti
28. 08. 19Le treh vrst odpadkov v Sloveniji ne zbira nihče razen Kemisa
28. 08. 19S kolesom po antični Vrhniki
28. 08. 19Urbana tudi v Pavu
28. 08. 19Obetajo se spremembe glede urejanja papirjev za zaposlovanje tujcev
27. 08. 19Le treh vrst odpadkov v Sloveniji ne zbira nihče razen Kemisa
27. 08. 19A1 prevzel vrhniški P&ROM
27. 08. 19Siliko za BMW
26. 08. 19Občina Vrhnika vztraja pri odhodu Kemisa
26. 08. 19Prvo leto vlade zaznamovale tudi težave z odpadki zaradi Kemisa
26. 08. 19Pot čez Špico na Planino nad Vrhniko zaprta
23. 08. 198. Ultra šiht na Planini nad Vrhniko
23. 08. 19Komunalnim podjetjem po zaprtju Kemisa ne kaže dobro
23. 08. 19Kemis še naprej ne sme obdelovati odpadkov na Vrhniki
22. 08. 19Vrhnika bo konec tega meseca gostila Startup vikend
22. 08. 19Na fakultetah se je začel drugi prijavni rok
21. 08. 19Nočni pohod ob Rimskem zidu bo v soboto
21. 08. 19Od danes v prodaji enotne subvencionirane vozovnice IJPP za dijake in študente
21. 08. 19DARS pojasnjuje, zakaj novega priključka med Vrhniko in Brezovico še ne bo
20. 08. 19Na cesti SINJA GORICA-BEVKE bo JUTRI, v sredo, 21. 8., oviran promet
20. 08. 19Delo o ravnanju z odpadki (20. 8.)
20. 08. 19Novega avtocestnega priključka med Brezovico in Vrhniko zaenkrat ne bo
19. 08. 19Po prepovedi delovanja Kemisa situacija vsaj za nekaj mesecev obvladljiva
19. 08. 19Na okoljskem ministrstvu sestanek na temo nevarnih odpadkov
19. 08. 19Zaradi Kemisa pri poslovnih subjektih zaenkrat ni večjih težav
16. 08. 19Nocoj: Poletje v bazenu
16. 08. 19Veste, kje vse imamo defibrilatorje in kako jih uporabiti?
16. 08. 19Vpis v študentske domove mogoč le še danes
14. 08. 19Vrhnika kot vzor
14. 08. 19Danes na ministrstvu o nevarnih odpadkih po zaprtju Kemisa
14. 08. 19Čelada ne uniči frizure, zavaruje pa glavo
13. 08. 19 Kemis se bo pritožil na odločbo gradbene inšpekcije
13. 08. 19Vrtci in šole pri uvajanju manj priljubljenih jedi pogosto popustijo željam otrok
13. 08. 19Rimski tabor v Starem malnu
12. 08. 19Ob mednarodnem dnevu opozorila na težave mladih
12. 08. 19V tem tednu poostren nadzor hitrosti v okviru akcije Hitrost
12. 08. 19Okoljsko ministrstvo v iskanje skupne rešitve zaradi Kemisa
09. 08. 19Olajšanje na Vrhniki zaradi Kemisa povzroča sive lase gospodarstvu
09. 08. 19Lekarna Ljubljana postopoma odpira vrata poslovalnic za normalno poslovanje
09. 08. 19Javni poziv k bolj korenitim zakonskim spremembam glede vožnje v naravnem okolju
08. 08. 19V GZS se sprašujejo, kdo bo sprejemal odpadke namesto Kemisa
08. 08. 19Zbornico komunalnega gospodarstva skrbi dogajanje v zvezi s Kemisom
08. 08. 19Kemis prenehal dovažati odpadke na Vrhniko
07. 08. 19Obnovljeni Kemisovi objekti po ugotovitvah inšpektorjev črna gradnja (daljše)
07. 08. 19Bernarda Kropf: "Borim se, zdaj tudi s pomočjo občine!"
07. 08. 19Obnovljeni Kemisovi objekti po ugotovitvah inšpektorjev črna gradnja
07. 08. 19Izjemen uspeh novega vodstva Občine Vrhnika: bo moral Kemis vse podreti?
06. 08. 19Če v teh dneh načrtujete kopanje v slovenskem morju, najprej preberite tole
06. 08. 19Enote Lekarne Ljubljana tudi na Vrhniki zaradi računalniških težav zaprte
06. 08. 19Arheolog Andrej Gaspari za STA: Največja grožnja podvodni dediščini je odsotnost skrbi zanjo
05. 08. 19KINO Vrhnika: Diego Maradona
05. 08. 19Poletje na Vrhniki
05. 08. 19Reka Ljubljanica na dobri poti do Unesca
02. 08. 19Ob mednarodnem dnevu piva več dogodkov in poziv k odgovornemu pitju
02. 08. 19Na voljo so evropska sredstva za spodbujanje inovativnega podjetništva
02. 08. 19Reka Ljubljanica je na dobri poti do Unesca
01. 08. 19Danes v veljavo nov obračunski model za nagrajevanje bolj obremenjenih družinskih zdravnikov
01. 08. 19V prodaji enotne vozovnice LPP za enkratne vožnje
01. 08. 19Tudi v naši občini se zavedamo pomembnosti dobre informiranosti staršev

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00