Arhiv

NOVICE

18. 11. 19

Pozimi na cesti: Razmere v prometu pozimi še bolj nepredvidljiveSTA - Vremenske razmere pozimi močno vplivajo na razmere in pogoje v prometu. Tem je treba zato prilagoditi način in hitrost vožnje, dodatno pa pomaga ustrezno pripravljeno vozilo, za kar je treba poskrbeti že jeseni, opozarjajo na agenciji za varnost prometa.


Jesen in zima prinašata poleg krajšega dneva in več vožnje v temi tudi nižje temperature in več dežja, pozimi tudi sneg in poledico.

 

Na agenciji voznikom zato v tem času priporočajo povečano varnostno razdaljo, ob morebitnem prehitevanju pešca ali kolesarja pa tudi večjo bočno razdaljo. Vozniki naj bodo pozorni tudi na to, da pešcev oz. kolesarjev ne poškropijo.

 

V hladnejšem in bolj mokrem delu leta morajo vozniki prilagoditi tudi svojo tehniko zaviranja na mokrem, zasneženem ali poledenelem cestišču. "Na zasneženem in poledenelem vozišču se je težje ustaviti v sili, prav tako se lahko podaljša zavorna pot," so izpostavili na agenciji.

 

Voznike so spomnili tudi na avtomobilske žaromete, katerih uporaba je v Sloveniji obvezna tudi čez dan. "Prižgani žarometi omogočajo boljšo vidljivost in vidnost. Poskrbite, da so vaši žarometi čisti in da delujejo brezhibno," so pozvali.

 

Predvsem novejšim avtomobilom se sicer ob zagonu motorja samodejno prižgejo dnevne luči, a pri večini svetijo le spredaj, zadaj pa ne. V Motoreviji so tako že pred časom opozorili, da lahko že deževno vreme in pršec izpod koles temeljito zakrijeta zadnji del avtomobila. Če ta nima prižganih tudi zadnjih luči, ga torej opazimo precej pozneje. Enako je, ko nam v oči sveti nizko zimsko sonce. Zato svetujejo, da ne glede na vgrajene dnevne luči vozniki vklopijo tudi zasenčene luči.

 

Pogost jesenski in zimski pojav je tudi megla. Ko je vidljivost manjša od 50 metrov, je najvišja dovoljena hitrost 50 kilometrov na uro. Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali meglenke oz. kombinacijo teh žarometov, so še izpostavili na agenciji.

 

Zaradi večje teže imajo še daljšo zavorno pot tovorna vozila in avtobusi. Na agenciji pozivajo voznike in lastnike tovrstnih vozil, da poskrbijo za njihovo tehnično brezhibnost. "Nujen je pregled strehe celotnega tovornega vozila ali avtobusa, saj s strehe padajoče snežne in ledene plošče lahko ogrožajo druge udeležence v prometu. Zimske pnevmatike pa naj imajo globlji profil od predpisanega. Preverite tudi ustreznost tlaka v pnevmatikah, saj je to ključnega pomena za dober oprijem," so zapisali na agenciji.

 

Urednik Motorevije Blaž Poženel je v izjavi za STA izpostavil rezultate letošnjega testiranja zimskih pnevmatik, ki so ga opravili s partnerji. Pri testiranih pnevmatikah za dostavnike se je izkazalo, da proizvajalci skrbijo bolj za to, da bodo imele dolgo življenjsko dobo kot pa za njihovo varnost. Zato Poženel voznikom oz. lastnikom dostavnih vozil priporoča, naj se namesto za t. i. cargo pnevmatike odločajo raje za avtomobilske pnevmatike z večjo nosilnostjo.

 

"Razlika med dobro in slabo pnevmatiko je pri zavorni poti na mokrem cestišču lahko tudi več kot deset metrov, kar včasih lahko pomeni tudi razliko med prometno nesrečo in tem, da se ji izognemo," je še dodal Poženel.

 

Pnevmatike so sicer edini stični del vozila z voziščem, zato mora biti ta vedno optimalen. Skladno z zakonom je od 15. novembra do 15. marca na vseh vozilih, torej tudi osebnih, obvezna zimska oprema, kar pomeni zimske pnevmatike ali letne pnevmatike in verige v avtu.

 

Vendar imajo zimske in poletne pnevmatike zelo različne lastnosti, zato je bolj priporočljivo v zimskih mesecih na vozilo namestiti zimske pnevmatike, je še opozoril Poženel.


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
09. 07. 20Poletna futsal liga in nogometni turnir trojk
07. 07. 20Na poletno Vrhniko se nocoj vrača Kino pod zvezdami
06. 07. 20Na Ljubljanici se lahko imate super tudi na supu
06. 07. 20Krvodajalska akcija za občane Vrhnike
06. 07. 20Motena oskrba s pitno vodo Blatna Brezovica
02. 07. 20Spletne prijave na Poletni vklop za 1. teden 6. - 10. julij
02. 07. 20TMS Bistra vabi k sodelovanju pri razstavi o svetlobi
02. 07. 20Med Vrhniko in Horjulom bi gradili kolesarsko stezo
02. 07. 20Začelo se je Poletje na Vrhniki
30. 06. 20Gozdno bivanje za mlade

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00