AKTUALNO

24. 9. 2019, vabljeni na srečanje z novinarji ob podelitvi Projektu Ljubljanica, Unesco znaka


18.9.2019 16:00Spoštovani predstavniki medijev.

V torek 24. septembra 2019, vas ob 11. uri vabimo v Razstavišče Moja Ljubljanica na Vrhniki, Tržaška cesta 32, na srečanje z novinarji ob podelitvi  Projektu Ljubljanica, Unesco znaka (najboljših praks za podvodno kulturno dediščino)  in  ob začetku Dnevov evropske kulturne dediščine - DEKD 2019 ter  Tedna kulturne dediščine - TKD 2019.

Z vami bodo:

·         Maja Bahar Didović, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino, Ministrstvo za kulturo RS

·         Daniel Cukjati, župan Občine Vrhnika

·         Janez Kromar v.d. generalnega direktorja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije

·         Dr. Andrej Gaspari, strokovnjak za podvodne arheološke raziskave in član znanstveno-posvetovalnega telesa Unesco Konvencije o varovanju podvodne kulturne dediščine, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

·         Nataša Gorenc, koordinatorka DEKD in TKD, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije

·         Žiga Gruden, organizator programa, ZA.POLIS, zadruga za kulturo

·         Irena Šinkovec, moderatorka, strokovni vodja projekta Ljubljanica, Muzej in galerije mesta Ljubljane

Vrhnika ima izjemen potencial na področju naravne in kulturne dediščine, ki v zadnjem obdobju pridobiva prepoznavnost tako v lokalnem kot tudi v nacionalnem in mednarodnem prostoru. Letos je občina dobila priložnost gostiti slavnostno odprtje 29.  Dnevov evropske kulturne dediščine in 7. Tedna kulturne dediščine. Ob tej priložnosti bo potekala tudi slavnostna razglasitev projekta Ljubljanica na Unescov seznam najboljših praks za varovanje podvodne kulturne dediščine. Projekt je pridobil znak 21. junija 2019 v Parizu, na 7. zasedanju držav pogodbenic Konvencije o varovanju podvodne kulturne dediščine, h kateri je z ratifikacijo leta 2008 pristopila tudi Republika Slovenija. Reka Ljubljanica, ki je od leta 2003 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena, predstavlja z obsežnim kraškim in barjanskim porečjem ter številnimi arheološkimi najdbami eno od svetovnih znamenitosti.

Dneve evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine bo odprl minister za kulturo,  mag. Zoran Poznič. Slavnostno odprtje bosta z nagovorom pospremila gostitelj Daniel Cukjati, župan občine Vrhnika, in Janez Kromar, v. d. generalnega direktorja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Pester celodnevni program je pripravila zadruga za kulturo ZA.POLIS v partnerstvu z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane ter v sodelovanju z mednarodnimi, nacionalnimi in lokalnimi javnimi zavodi in nevladnimi organizacijami. Vljudno vabljeni!

Celoten program odprtja najdete v zloženki Program odprtja DEKD in TKD 2019; www.zvkds.si/dekd in www.mojaljubljanica.si.

Veselimo se našega srečanja!

Več informacij: Razstavišče Moja Ljubljanica, 041 354 203, info@mojaljubljanica.si


KOLEDAR

DatumDogodek
 
julij
1.7.20Naročanje na storitve Upravne enote Vrhnika
 
december
30.12.19Zbiranje pobud za spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta Občine Vrhnika
 


KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00