Epidemija koronavirus (COVID-19) 2.del

09. 03. 2020
Vzpostavljen klicni center za informacije o koronavirusu

STA, 9. marca - Vladni urad za komuniciranje je v sodelovanju z ministrstvoma za zdravje in javno upravo, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in infekcijsko kliniko UKC Ljubljana vzpostavil klicni center za posredovanje zanesljivih informacij o novem koronavirusu. Prebivalci lahko informacije dobijo na brezplačni telefonski številki 080 1404 med 8. in 20. uro.

Na vprašanja bodo odgovarjali študentje višjih letnikov medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb/strokovnjakov, navaja ministrstvo za zdravje na spletni strani.


10. 03. 2020
Prireditev Športnik Vrhnike za leto 2019 je odpovedana

Kot so sporočili iz Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika, ki je upravnik Cankarjevega doma na Vrhniki, so do nadaljnjega zaradi koronavirusa odpovedane vse prireditve, na katerih se pričakuje večje število obiskovalcev. Prireditev Športnik Vrhnike 2019 je bila načrtovana za petek 27. marca, zdaj pa jo bodo poskusili organizirati v juniju ali septembru.


10. 03. 2020
Vrhniški Cankarjev dom do nadaljnjega odpoveduje dogodke

Zavod Ivana Cankarja Vrhnika, pod okrilje katerega sodi Cankarjev dom Vrhnika, je skladno z ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa, ki jih je dne, 9. 3. 2020, sprejel Svet za nacionalno varnost, Odredbo o prepovedi zbiranja na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji ter priporočili Nacionalnega inštituta z javno zdravje, sprejel sklep, da so vsi dogodki v Cankarjevem domu Vrhnika do nadaljnjega odpovedani.

Zaradi zmanjševanja tveganja širjenja koronavirusa odpovedujejo tudi prireditev Gregorjevo, 14. 3. 2020.


12. 03. 2020
S ponedeljkom zaprtje vseh šol in vrtcev

Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je ministrstvoma za zdravje in izobraževanje naložil, naj pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove.

"Gre za ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji," je zapisal na Twitterju.


12. 03. 2020
OBVESTILO OBČINE VRHNIKA IN UPRAVNE ENOTE VRHNIKA – PREPREČEVANJE IN OBVLADOVANJE OKUŽB S KORONAVIRUSOM (SARS-CoV-2)

Spoštovani obiskovalci Občine Vrhnika in Upravne enote Vrhnika.

Glede na dogajanje o širjenju koronavirusa (SARS-CoV-2), ki ga lahko dnevno spremljate preko različnih medijev, se širjenje koronavirusa v Sloveniji in tujini povečuje. Trenutno je širjenje še obvladljivo, vendar bo tako ostalo, če se bomo prav vsi držali preventivnih ukrepov, kot nam jih sporočajo strokovnjaki.

Občina Vrhnika in Upravna enota Vrhnika naprošata vse občane in uporabnike upravnih storitev, da presodite o nujnosti upravnih storitev in omejite morebitne obiske obeh javnih ustanov.

Priporočamo, da se čim bolj poslužujete telefonskega in elektronskega komuniciranja.

V kolikor potrebujete določene informacije ali želite podati vlogo vas naprošamo, da to storite na naslednji način:

Za Občino Vrhnika:

Vloge in obrazce za Občino Vrhnika pridobite na občinski spletni strani https://www.vrhnika.si ter jih pošljite na e-naslov obcina.vrhnika@vrhnika.si ali splosne.obcina@vrhnika.si.

Za vse informacije lahko pokličete na tel. št. 01 755 54 10 ali 01 755 54 44.

Za Upravno enoto Vrhnika:

Vloge in obrazce za Upravno enoto Vrhnika pridobite na spletni strani https://e-uprava.gov.si in https://www.gov.si/drzavni-organi/upravne-enote/vrhnika/.

V kolikor potrebujete določeno informacijo oziroma stanje v kateri se nahaja vaša zadeva, pokličite na tel. št. 01 750 78 50 ali pošljete elektronsko sporočilo na e-naslov: ue.vrhnika@gov.si.

V obdobju širjenja virusa osebno opravite le najnujnejše storitve, nujne vloge pa oddajte v sprejemni pisarni na Tržaški cesti 1.

Pri preprečevanju okužbe s koronavirusom velja enaka preventiva kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal. Najbolj učinkovita sta vsakodnevna preventivna ukrepa, ki jima velja dosledno slediti, torej redno umivanje rok z vodo in milom ter higiena kašlja.

Aktualne informacije in navodila najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje:
https://www.nijz.si/sl/pojav-novega-koronavirusa-2019-ncov

Naša skupna dolžnost je, da skrbimo za varnost vseh.

12. 03. 2020
Sestal se je štab občinske Civilne zaščite

Danes, 12. marca, se je v zgodnjih večernih urah na izredni seji sestal štab Civilne zaščite Vrhnika na temo širjenja koronavirusa. Predstavniki so bili seznanjeni s smernicami Uprave RS za zaščito in reševanje, hkrati so se seznanili z razmerami na terenu. Vabljeni direktor ZD Vrhnika Roman Strgar je predstavil trenutno stanje (Vrhnika je včeraj dobila prvi pozitiven primer okužbe), o katerem lahko več preberete na tej povezavi. Direktorica Doma upokojencev Vrhnika Milena Končina je pojasnila, da so po novem prepovedali tudi izhode varovancev iz doma in ne samo obiske, so pa jim omogočili povezavo z domačimi preko skypa, viberja, telefona in drugih sodobnih pristopov. Župan Daniel Cukjati je dejal, da je svoja vrata priprla tudi občinska stavba, pred vrati katere bo po novem stal varnostnik, ki bo spuščal na upravno enoto le določeno število strank, tudi sicer na občini apelirajo na občane, da opravijo čimveč opravil kar preko telefona ali elektronske pošte. Župan je še dejal, da je že v stiku z interesnimi skupinami, ki so izrazile pripravljenost pomagati starejšim, v kolikor bi to bilo potrebno.
Trenutno štab ni podvzel konkretnejših ukrepov, ki se navezujejo na širjenje koronavirusa. Še naprej bo spremljal dogajanje na državni in lokalni ravni ter sledil nacionalnemu načrtu za reševanje v primeru nalezljivih bolezni.

Civilna zaščita Vrhnika poziva občane naj dosledno spoštujejo priporočila strokovnjakov o preprečevanju širjenja okužbe s koronavirusom.

Gašper Tominc


13. 03. 2020
Informacijska pisarna JP KPV do nadaljnega zaprta

Komunalno podjetje Vrhnika obvešča, da je zaradi situacije s koronavirusom informacijska pisarna na sedežu podjetje do nadaljnjega zaprta.

Kontaktirate nas lahko preko tel. št. 01 7502 970 ali preko e-pošte informacijska@kpv.si

Hvala za razumevanje.


13. 03. 2020
Pomembno obvestilo – Zbirni center Vrhnika

Komunalno podjetje Vrhnika obvešča, da je v času močno povečanega pojavljanja akutnih okužb dihal zaradi koronavirusa in drugih podobnih obolenj pomembno, da smo strpni in da upoštevamo priporočila pristojnih ustanov.

Zato vas vljudno prosimo, da odlaganje stvari (odpadkov), ki lahko počaka, odložite na čas, ko se bodo zadeve umirile. Če že obiščete Zbirni center, pa upoštevajte vsa navodila (razdaljo do drugih ljudi …) in sami ločeno odložite posamezne odpadke v zanje namenjene zabojnike ali na platoje. Prosimo tudi, da Zbirni center zapustite čimprej in se v njem ne zadržujete.

Hvala za razumevanje.


13. 03. 2020
Cankarjeva knjižnica Vrhnika zapira vrata

Po navodilih Ministrstva za kulturo bosta Cankarjeva knjižica Vrhnika in njena enota Krajevna knjižnica dr. Marje Boršnik Borovnica zaradi nevarnosti širjenja koronavirusa do preklica zaprti!

ZAMUDNINA NE BO ZARAČUNANA!

Še vedno pa ste vabljeni k izposoji eKnjig preko sistema Biblos, brskanju po elektronskih virih na platformi Pressreader in po domoznanskih vsebinah na portalu Kamra.

Gradivo lahko vrnete skozi režo v pritličju Kulturnega centra Vrhnika.


13. 03. 2020
Spremenjen vozni red medkrajevnih in mestnih linij LPP

Obveščamo vas, da se bo gospodarska javna služba javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu izvajala tudi v času, ko bodo zaprte vzgojno izobraževalne ustanove. Zaradi racionalizacije prevozov bo od ponedeljka, 16. 3. 2020, stopil v veljavo počitniški/zimski vozni red.

Vozni red bo veljal do nadaljnjega, ogledate pa si ga lahko na povezavi:

http://www.lpp.si/javni-prevoz/vozni-redi (zavihek »v pripravi«).

Stroka sicer priporoča, da v izogib širjenju koronavirusa, ostanete doma in se izogibate tudi javnemu prevozu.


14. 03. 2020
UKREPI OB RAZGLASITVI EPIDEMIJE KORONAVIRUSA (COVID-19) V OBČINI VRHNIKA

Slovenija je 12. marca ob 18. uri na podlagi 7. člena Zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila primerov okužb s koronavirusom (COVID-19) razglasila epidemijo. Aktiviran je bil tudi Državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljivih bolezni pri ljudeh.

• Do nadaljnjega sta zaprti osnovni šoli, vsi vrtci, Cankarjeva knjižnica, vse športne dvorane, Cankarjev dom Vrhnika ter Cankarjeva hiša. Prepovedano je tudi opravljanje varstva predšolskih otrok na domu.

• V vrtcih in šolah bo izjemoma organizirano nujno varstvo otrok, čigar starši so dolžni opravljati svoje delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah (zaposleni v zdravstvu, lekarnah, policiji, vojski, zaporih, komunalnih službah, živilskih trgovinah, domovih za ostarele, dežurnih v šolah in vrtcih, redarstvu, zaščiti in reševanju). Nujno varstvo otrok se izkazuje s pisno izjavo delodajalca.

• Več informacij v zvezi z organizacijo nujnega varstva lahko pridobite s klicem na naslednje telefonske številke oziroma na spletnih povezavah:

OŠ Ivana Cankarja
Tel. št.: 01 3301 852 ali na povezavi: https://www.osivanacankarja.si/

OŠ Antona Martina Slomška
Tel. št.: 01 755 80 51 ali na povezavi: https://www.osams.si/

Vrtec Vrhnika
Tel. št.: 01 750 73 72 ali na povezavi: https://vrtec-vrhnika.si/

• Občani naj se vzdržijo nenujnih obiskov Zdravstvenega doma Vrhnika (ZD Vrhnika). V kolikor potrebujete obravnavo, se predhodno dogovorite po telefonu ali preko elektronske pošte s pristojno ambulanto. V ZD Vrhnika je možno vstopiti le pri vhodu za nujno medicinsko pomoč (NMP) - vhod nasproti Mercatorja. Pri vhodu vas sprejme oseba, ki opravi kratek vprašalnik o morebitnih simptomih na okužbo. V ambulanto pridite največ 10 minut pred dogovorjenim terminom. NMP ZD Vrhnika deluje nemoteno, vendar tudi v tem primeru vas naprošamo, da ravnate v skladu z navodili za preprečevanje in širjenje okužb (NIJZ).

• Dodatne informacije o delovanju ZD Vrhnika lahko pridobite na tel. št. 01 75 55 110 ali na povezavi https://zd-vrhnika.si/.

• V naslednjih dneh bo vzpostavljena posebna telefonska številka, ki bo namenjena občanom v izolaciji, v kolikor bodo potrebovali pomoči pri oskrbi ali drugih nujnih opravkih.

• Občane in uporabnike upravnih storitev naprošamo, da presodite o nujnosti upravnih storitev in omejite obisk javnih ustanov Občine Vrhnika in Upravne enote Vrhnika. Informacije o upravnih zadevah potekajo telefonsko ali po e-pošti:

Občina Vrhnika
Tel. št.: 01 755 54 10 in 01 755 54 44
E-naslov: obcina.vrhnika@vrhnika.si ali splosne.obcina@vrhnika.si

Upravna enota Vrhnika
Tel. št.: 01 750 78 50
E-naslov: ue.vrhnika@gov.si.

DRUGE SPLOŠNE INFORMACIJE

ReCO 112 obvešča vse državljanke in državljane, da v kolikor NE potrebujete NUJNE MEDICINSKE pomoči, pomoči GASILCEV, nujne VETERINARSKE pomoči, pomoči GORSKIH in JAMARSKIH reševalcev ter drugih reševalnih enot, ne kličite na klic v sili na številko 112.

Klicne številke za prebivalce za pomoč pri iskanju zanesljivih informacij o koronavirusu:


Splošne informacije

Tel. št.: 080 1404 med 8. in 20. uro

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) za posvet s strokovnjaki

Tel. št.: 031 646 617
Tel. št.: 031 619 118

Konzularna služba MMZ – Informacije za potnike

                                   ponedeljek od 9. do 12 ure
Tel. št.: 01 478 23 05  sreda od 9. do 12. ure in od 14. do 16. ure
                                   petek od 9. do 12. ure

Vse informacije o koronavirusu lahko spremljate na spletni povezavi:

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov ali
https://www.gov.si/teme/koronavirus

Štab Civilne zaščite Občine Vrhnika


KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00