Arhiv

NOVICE

16. 04. 18

Od septembra poostren nadzor imetnikov okoljevarstvenih dovoljenj


STA - Poostren inšpekcijski nadzor nad imetniki okoljevarstvenih dovoljenj v državi, ki ga je konec julija lani po nevarnih požarih v podjetjih odredila vlada, se bo začel šele septembra. Do konca letošnjega leta naj bi nadzor opravili v približno 70 napravah, skupno pa bo delo projektnih skupin trajalo dve leti.

Vlada se je konec julija lani odločila intenzivno pristopiti k pregledu vseh izdanih okoljevarstvenih dovoljenj v državi. Napovedali so osem skupin, ki bodo morale pregledati približno 1000 okoljevarstvenih dovoljenj, je takrat povedala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen.

 

Projektne skupine bodo s 1. septembrom začele z delom, ki bo trajalo dve leti, so danes sporočili z ministrstva za okolje in prostor. Vsak teden bodo nadzor opravile pri petih imetnikih okoljevarstvenih dovoljenj, kar pomeni, da bo do konca leta opravljen inšpekcijski nadzor v približno 70 napravah.

 

Skupine bodo sestavljali inšpektorji za okolja z državnega inšpektorata za okolje in prostor, predstavniki agencije za okolje (Arso), inšpektorji državnega inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, inšpektorji Urada za kemikalije (v primeru objektov, ki se ukvarjajo s kemikalijami) in energetski inšpektorji inšpektorata za infrastrukturo.

 

"Cilj skupin bo opraviti inšpekcijski nadzor po vseh predpisih, ki jih nadzirajo posamezne inšpekcije," so nadalje pojasnili na ministrstvu. V poročilu bodo skupine predlagale morebitne dopolnitve in spremembe posameznega okoljevarstvenega dovoljenja, opozorile na neusklajenost dovoljenja z zakonodajo ter predlagale spremembe zakonodaje. Naloga predstavnika Arsa bo dopolnitev okoljevarstvenega dovoljenja, kjer bodo to dopuščali predpisi.

 

V Sloveniji je 210 dovoljenj izdanih za naprave IED, ki lahko povzročijo onesnaženje večjega obsega. Med njimi so na primer naprave v kemijski industriji, v dejavnosti kovinskih in nekovinskih materialov ter livarn, bioplinarne, na odlagališčih in predelovalnicah odpadkov, velike kurilne naprave ter naprave v nekaterih živilskih podjetjih.

 

62 dovoljenj je izdanih za obrate seveso, ki morajo imeti tudi varnostno poročilo. Za polovico teh obratov velja ocena večjega tveganja, za polovico manjšega. Tu gre za kemične obrate, shranjevanje in distribucijo, proizvodnjo in shranjevanje eksplozivov, električne energije, utekočinjenega naftnega plina, stekla, gnojil in farmacevtskih izdelkov, obdelavo kovin z elektrolitskimi in kemijskimi procesi, neželeznih kovin ter za pretovor.

 

Ostalih približno 1000 okoljevarstvenih dovoljenj je izdanih za t.i. druge naprave, pri delovanjih katerih je treba upoštevati določena okoljevarstvena pravila.

 

Lani smo bili v Sloveniji priča več požarom v podjetjih, katerih dejavnost je povezana z ravnanjem z odpadki. Najbolj odmevna sta bila majski požar v vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis ter julijski na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov.

 

Še avgusta lani je ministrstvo za okolje napovedovalo začetek interventnih skupin z novim letom. Kot so pojasnili takrat, mora ministrstvo najprej pripraviti vse izvedbene postopke. Pod drobnogled naj bi najprej vzeli tista dovoljenja, ki so na podlagi predhodnih ocen najbolj tvegana za okolje.


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
21. 03. 19Spomladanski koledar dogodkov
21. 03. 19Pametne vasi: omizje za ohranitev podeželja
21. 03. 19Nasvet Arsa: V Planico s sončnimi očali in sončno kremo
20. 03. 19Obveščamo vas, da je AED tudi na gasilskem domu v Verdu
20. 03. 19Lutkovna predstava v četrtek (jutri) ODPADE!
20. 03. 19Vemo, kakšno vodo pijemo?
19. 03. 19Vabljeni na omizje Pametne vasi na Vrhniki
19. 03. 19Mija Rode prejela nagrado ASEF za življenjsko delo
19. 03. 19Perpetuum Jazzile na Vrhniki
18. 03. 19Še jutri: krvodajalska akcija

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00