Arhiv

NOVICE

05. 12. 18

V letu 2018 10 novih občin z nazivom Branju prijazna občina
Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo RS drugič podelilo nazive občinam, ki največ prispevajo k bralni pismenost in kulturi.

Velike Lašče, 3. december 2017 – Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije so danes v prostorih Levstikove dvorane v Velikih Laščah ob zaključku drugega javnega natečaja podelili 10 občinam nazive Branju prijazna občina. Nazive je prejela ena mestna občina, in sicer Mestna občina Celje ter devet  občin, in sicer Brežice, Divača, Dolenjske Toplice, Domžale, Grosuplje, Jesenice, Medvode, Vrhnika in Zreče. Nagrajene občine so ob podelitvi nazivov nagovorili Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic ter ambasadorka projekta Branju prijazna občina, mag. Tatjana Likar, svetovalka za knjižničarstvo na Ministrstvu za kulturo RS, ki je izrazila nadaljnjo podporo projektu in mag. Jerica Tomšič Lušin, direktorica občinske uprave Velike Lašče.


Javni natečaj Branju prijazna občina je nastal z namenom, da občine spodbudi k bolj aktivnemu delovanju v lokalni skupnosti in povezovanju med različnimi organizacijami za izboljšanje bralne pismenosti in bralne kulture. 10 občin, ki so se v letošnjem letu prijavile na natečaj do 30. oktobra 2018, so v svoji vlogi predstavljale dejavnosti lokalne skupnosti na področju branja. Hkrati je bil eden izmed pomembnih pogojev za sodelovanje na natečaju financiranje dejavnosti knjižnic, ki so osrednja institucija, ki vpliva na bralne navade in kulturo v družbi. Strokovna komisija je izbrala vseh 10 prijavljenih občin, ki so izpolnili vse pogoje natečaja in ki s svojimi praksami izstopajo, tako da uspešno spodbujajo sodelovanje in vključevanje prebivalcev lokalne skupnosti, da gojijo branje kot temeljno vrednoto družbe.


Ob podelitvi nazivov so se s povezovalko dogodka Carmen L. Oven o branju kot vrednoti  pogovarjali Vlasta Nussdorfer, igralka Saša Pavček in urednik Mitja Čander. Vlasta Nussdorfer, Saša Pavček in Mitja Čander so predstavili svoje prve korake in izkušnje z branjem. Ravno z  branjem in knjigami so se izoblikovali, so našli svoje poslanstvo in poklic in so še vedno neločljivo povezani s knjigami in literaturo. Še posebej so poudarili, kako pomembno je branje in pisanje v otroštvu in kako pomembno je, da knjižnice ponujamo v vsakem kraju dostop do knjig, do znanja, do domišljije, do svobode.


Vesna Horžen,
predsednica Združenja splošni knjižnic je o delu strokovne komisije in projektu povedala: ″Zelo smo veseli, da se je projekt nadaljeval uspešno že drugo leto, naš cilj je namreč, da bi vse občine postale branju prijazne. V splošnih knjižnicah, kjer smo že zaradi narave svojega poslanstva najpomembnejši akterji na področju branja, bralne pismenosti in bralne kulture, smo to pobudo prepoznali kot priložnost, da občine spodbudimo k sistematičnemu pregledu vsega, kar se v njihovem okolju dogaja na področju knjige in branja. Osnovna misel projekta Branju prijazna občina je, da mora pri razvoju bralen pismenosti in bralne kulture sodelovati vsa skupnost, ker je bralna kultura splet idej, vrednot, norm, vsebin, sporočil, ki jih oblikuje lokalna skupnost v vseh svojih pojavnostih ter pomemben del koncepta človeškega kapitala, ki je povezan s socialnim in ekonomskim uspehom posameznika in družbe.″


Utemeljitev za prejem naziva po občinah

Galerija slik


OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
13. 12. 18Spremenjen urnik bank in hranilnic
13. 12. 18Vrhniška komunala obvešča...
13. 12. 18Tradicionalni pohod po poti Cankarjeve matere
12. 12. 18Za praznike v tujino?
12. 12. 18Cankarja lahko danes berejo tudi v japonščini in flamščini
12. 12. 18Avantura štirih očetov do Mongolije
11. 12. 18Novi vrhniški župan Daniel Cukjati razvoj občine vidi v sodelovanju
11. 12. 18Na Vrhniki je potekala osrednja državna slovesnost ob stoletnici smrti pistelja in dramatika Ivana Cankarja
11. 12. 18Vlak zdaj ustavi tudi na Dolgem mostu
10. 12. 18Izdan je nov strip o pilotu, ki je vrhniško vojašnico zalagal s kruhom

KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00