Znani Vrhničani

Robert Trampus

Robert Trampus, eden najobetavnejših vrhniških kolesarjevRobert Trampuž, član Kolesarskega kluba Rog, je bil v osemdesetih letih eden najobetavnejših kolesarjev tako v lokalnem kot v državnem merilu. Prve uspehe je nanizal doma in v tujini že kot mlajši mladinec, vrhunec pa je dosegel z devetnajstimi leti, ko je stopil med člane in krojil vrhove lestvic kolesarskih tekmovanj po celotni tedanji Jugoslaviji. A usoda je hotela, da se je kolo njegove življenjske poti ustavilo še v istem letu. Umrl je v nikoli povsem pojasnjeni nesreči na kolesarski dirki v Beogradu, leta 1984, star komaj 19 let.
 

 

Robertu Trampužu je bil šport očitno položen v zibelko, saj je večino prostega časa že v osnovnošolskih letih preživel v sožitju s športom. Med vsemi panogami so mu nekako bile najljubše zasnežene strmine, na katerih je na območju Notranjske regije osvojil tudi več medalj. A ker je smučanje sezonski šport, je iskal podobno nadomestilo za poletni čas. Našel ga je v kolesarjenju in se s šestnajstimi leti vpisal v Kolesarski klub Rog. Sprva je nastopal kot mlajši mladinec, kasneje kot mladinec in že v teh letih nanizal zavidljive uspehe, zaradi katerih so mu nekateri pripisovali še veliko športno kariero v jugoslovanskem merilu. Za mladinsko reprezentanco je nastopil leta 1983 na svetovnem prvenstvu v Italiji in na dveh balkanskih igrah. Leto dni kasneje, 1984, pa je kot devetnajstletnik prvič nastopil na članskih dirkah, kjer je v Dirki po Jugoslaviji osvojil 7. mesto. To je bilo leto uspehov, kajti nastopil je še na številnih drugih tekmovanjih, v domovini in izven njenih mejah, in skoraj vedno se je vračal z odličji. Zato ne preseneča, da je osvojil tudi lovoriko »zlato kolo«, ki ga je podeljevala takratna krovna panožna zveza najboljšim kolesarjem v državi, le da je ni nikoli sprejel. Namesto njega sta jo prevzela starša, kajti Robert je na dirki za državno prvenstvo v Beogradu, 30. septembra 1984, tragično umrl v nikoli povsem pojasnjeni nesreči.  

Njemu v spomin so prijatelji že naslednje leto organizirali kolesarsko dirko po vrhniških ulicah, katere se je udeležila celotna tedanja jugoslovanska kolesarska elita. Množičen odziv kolesarjev, pa tudi gledalcev, ki so jih šteli v tisočih, so potrdili njegovo priljubljenost – tako športnika kot prijatelja. Memorial Roberta Trampuša, kot so poimenovali vsakoletno kolesarsko dirko v Robertov spomin, je potekal do vključno leta 1998 (14. memorial).

Robert Trampuš je v svoji komaj šestletni kolesarski karieri dosegel vrsto odmevnih kolesarskih uspehov doma in preko meja v desetih različnih državah. Če ga ne bi usoda kruto iztrgala iz kolesa življenja, bi verjetno še velikokrat polnil časopisne stolpce – podobne kot je sam vestno pisal kolesarski dnevnik, v katerem je analiziral vsako tekmo ter lepil vanj časopisne izrezke tekem, ki se jih je udeležil. Leta 1993 je Robertov oče osvojene medalje, pokale in priznanja poklonil Športni zvezi Vrhnika oziroma Vrhniki, katera je leto dni kasneje odprla v svojih prostorih (danes Zavod Ivana Cankarja Vrhnika) »Spominsko sobo Roberta Trampuža«. To ni samo soba o talentiranem kolesarju, ki ga večina mladih ne pozna več, marveč je dokaz, kako lahko skromen mladenič z velikansko voljo in trudom seže do zvezd.

 

Gašper Tominc   
KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00