Znani Vrhničani

Mojca Suhadolc

Življenska pot

Mojca Suhadolc, rojena 7. januarja 1975 v Ljubljani, spada v šopek treh deklet, ki jih v pretežno moški družbi predstavljamo na teh spletnih straneh. Živi na Vrhniki, v okolici pekarne, pred časom pa je v Janezovi vasi odprla športni center za fitnes, savno, masaža in solarij. Po osnovni šoli v domačem kraju, kjer ji je bila v nasprotju s pričakovanji najljubši predmet geografija, se je vpisala na smučarsko gimnazijo v Škofjo Loko. Gimnazija se je ločila od podobnih tovrstnih izobraževalnih ustanov po tem, da je pred učenjem dajala prednost treningom. Gimnazijo je zaključila leta 1997 in se zaposlila v športni četi Slovenske vojske v Šentvidu, kjer je ostala do 2005. Še pred zaključkom gimnazije pa je bila vključena v slovensko člansko smučarsko reprezentanco in postala del »vražjih Slovenk«, ki so zaznamovale devetdeseta leta slovenske smučarije. Zagotovo je ob prvem mestu v superveleslalomu v Lake Luisu krona večletnega garanja superveleslalomska bronasta kolajna v svetovnem pokalu leta 2000. Po številnih poškodbah (dvakrat strgane križne vezi in meniskus) se je leta 2005 odločila, da zapusti belo karavano in se posveti študiju (Fakulteta za šport) in vsem tistim stvarem, ki bi jih rada v življenju še počela. Danes vodi M1-Sport, fitnes center z možnostjo fizioterapije in rehabilitacije.


Uspehi

Mojca se je s smučanjem srečala že zelo zgodaj, resno pa ga je začela trenirati po četrtem razredu. Z dvanajstimi leti je že bila v slovenski reprezentanci, za razliko od ostalih vrhniških vrhunskih športnikov pa je tudi ob preskoku iz osnovne v srednjo šolo ostala zvesta začetnemu športnemu društvu, to je Smučarskemu društvu Vrhnika. Prvi uspeh je Mojca beležila leta 1993, ko je na svetovnem prvenstvu v veleslalomu v Morivki na Japonskem dosegla deveto mesto. Dve leti kasneje je v francoskem Val D'Iseru dosegla drugo in tretje mesto. Zagotovo je ob prvem mestu v superveleslalomu v Lake Luisu krona večletnega garanja superveleslalomska bronasta kolajna v svetovnem pokalu leta 2000. Po številnih poškodbah (dvakrat strgane križne vezi in meniskus) se je leta 2005 odločila, da zapusti belo karavano. Mojca se je v zgodovino belega cirkusa zapisala kot članica »vražjih Slovenk«, ki so zaznamovale devetdeseta leta slovenske smučarije. Po izstopu iz reprezentance se je posvetila študiju (Fakulteta za šport) in vodenju lastnega fitnesa.


Mojca Suhadolc kot oseba

Mojca se s smučanjem ukvarja že več kot petnajst let. Pravi, da bi se za bele strmine ponovno odločila, če bi lahko izbirala. Po svoje to dejstvo ne preseneča, saj ima, kot pravi, zelo rada zime in njihovo spokojnost. Privlači pa jo tudi nasprotni letni čas – poletje, le užiti ga je potrebno znati. Kolikor ji dopušča čas, rada poseže po dobri knjigi. Čeprav je od premiere minilo že veliko let, ji je še vedno najljubši film Plesalka v temi, v katerem igra pevka Bjoerk, rada pa pogleda tudi nanizanke s črnim in angleškim humorjem. Pri hrani nima posebnih nagnjen. Všeč ji je vse po malem, najljubša pa ji je slovenska hrana, vključno s palačinkami in izdelki iz soje. Malo manj ji prijajo slaščice, zato nima težav s težo.

Življenje slavne osebnosti


Za časa svojih največjih smučarskih podvigov je Mojca prejemala dnevno po več pisem, v katerem so jo smučarski navdušenci prosili za avtogram. Čeprav je s čelado na glavi izgledala drugačna, so jo ljudje vendarle prepoznavali na ulici. Kot pravi, danes tega v večini primerov ni več, razen na Vrhniki, kjer se jo še vedno spominjajo kot slovensko reprezentantko, ki je ponesla barve občine v širni svet. » Ne pogrešam pozornosti medijev in javnosti, me pa to ni nikoli motilo,« pravi Mojca. »Sedaj imam čas, da se posvetim vsem tistim hobijem in športom, katerim se v preteklosti nisem mogla. Vsekakor pa s smučanjem nisem dokončno prekinila, saj je prijeten šport in bi se mu težko popolnoma odrekla. Ni izključeno sodelovanje s katerim od smučarskih klubov.«


Nasvet


In kaj svetuje Mojca Suhadolc vsem nadebudnim športnikom in športnicam?
»S športom se ukvarjajte zmerno in z veseljem. Šport naj bo vaš interes.«KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00