Znani Vrhničani

Aljoša Grom

Vrhničani imamo v svojih vrstah kar nekaj vrhunskih športnikov, ki po Sloveniji in po svetu širijo dobro ime majhnega mesteca na obrobju Ljubljanskega barja. Eden teh je tudi Aljoša Grom, športni plezalec iz Stare Vrhnike, sedemkratni državni prvak in najuspešnejši slovenski plezalec na tekmovanjih za svetovni pokal.


Življenepis

Rodil se je 16.2 1973, v Ljubljani. Po nekaj dneh v porodnišnici sta ga ponosna starša odpeljala domov, na Staro Vrhniko 132, kjer še danes stanuje. Tam ga je čakala starejša sestra Alenka, s katero je Aljoša, v svojih letih odraščanja, ušpičil marsikatero otroško neumnost. Že od malih nog je bil navdušen športnik, za kar imata veliko zaslug njegova starša, saj se je vsa družina redno udeleževala vsakoletnih športnih prireditev, kot so tekmovanja v teku na smučeh, razni maratoni, smučarska tekmovanja, itd. Tako je Aljoša že pred vstopom v šolo razvil ljubezen do športa, ki ga je gnala, da se je preizkusil v mnogih športnih panogah, dokler ni odkril svoje velike ljubezni- plezanja.
Osnovno šolo je obiskoval na Vrhniki, kamor je vsak dan, iz oddaljene Stare Vrhnike, hodil peš, kasneje pa z motorjem. Po koncu osemletke se je odločil nadaljevati šolanje na Srednji šoli tehničnih strok, Litostroj v Ljubljani, vendar je že skozi leta guljenja klopi ugotavljal, da ga zanima vse kaj drugega, kot strojništvo. Po šestmesečni praksi v tovarni Litostroj, pa je dokončno ugotovil, da mu izbrani poklic nikakor ne odgovarja. V tem času nekako je Aljoša odkril svoj šport, ki ga je povsem zasvojil. Plezanje mu je postalo prvo na lestvici želja in ciljev. Ni se zaposlil, kot je to storila večina njegovih vrstnikov, temveč je cele dneve samo treniral. Treningi so se hitro obrestovali in pokazal se je tudi izredni talent. Skozi enajstletno plezalno kariero je Aljoša Grom nizal uspehe, enega za drugim. Svoje ljubezni do športnega plezanja pa ni gojil le s treningi in tekmovanji, temveč je skozi leta razvil svojo lastno proizvodnjo plezalnih oprimkov Lapis, ki je leta 2002, po raziskavi nemške revije Kletteren, bila spoznana za najkvalitetnejšo na svetovnem trgu. Aljoša se je ob koncu sezone 2002 odločil zaključiti svojo tekmovalno kariero, kar pa ne pomeni da se poslavlja od plezanja. Ta del njegovega življenja in del njega samega, bo ostal aktiven za vedno.


Aljoša Grom kot oseba

Skozi vrata pride nasmejan, močan stisk roke, vedno daje vtis, da je vesel, da te vidi. Aljoša je čisti primer večnega optimista. Svet gleda po realni plati, zaveda se, da življenje prinaša tako dobre kot slabe trenutke, s katerimi se je treba spoprijeti, jih sprejeti in se ob njih pripraviti na trenutek, ki sledi. Pod kožo nosi veliko mero pozitivne energije, katero proizvaja hiter ritem življenja.Rad ima življenje in izzive, ki jih le-ta prinaša. Rad ima ljudi, dobro družbo in veliko akcije, kot se pogosto sam izrazi. Kaj pa Aljoša ne mara? To bi bili neprijazni vladni uslužbenci; neprijaznosti ljudi ne samo, da ne mara, to ga zelo jezi, sploh, če so to uradne osebe med delovnim časom.
Aljoša živi hiter tempo življenja. Uživa v veliko stvareh, zelo rad si ogleda dober film, tu prisega na film Matrix in komaj čaka drugi del, ki pride v naše kinematografe šele letos poleti. Redno spremlja napredek na področjih telekomunikacije(beri mobilni telefoni), računalništva(beri prenosnih računalnikov) in avtomobilizma. V prostem času najraje potuje, če pa časa le ni toliko, se posveti kakemu športu, gre na izlet ali pa v kino. Poleg plezanja zelo rad deska na snegu, teče na smučeh, uči se surfati, čaka pa ga tudi tečaj jahanja. Nekaj časa se je celo učil skakati s padalom, pa je bila mera adrenalina le prevelika. Rad ima hitrost, zato ga privlačijo tudi motorji. Enega je že imel, s katerim se je po skritih kotičkih podil tudi s slavnim Miranom Stanovnikom. Prav posebno vlogo v njegovem življenju pa ima obvezno vsakoletno počitnikovanje na otoku Pagu, kamor je z družino zahajal že v zgodnjem otroštvu. Na te vsakoletne počitnice ga vežejo najlepši spomini iz otroštva in tja se še vedno vrača vsako leto.
Veliko strast Aljoši nudi tudi njegovo delo. Izdeluje plezalne oprimke in druge pripomočke za treniranje na umetnih stenah. Pravi, da mu je vsaka izmed okoli petstotih različnih oblik plezalnih oprimkov bila izziv in veselje. Pri svojem delu je izredno natančen in ne hitro zadovoljen. Vsak uspeh na poslovnem področju ga zelo veseli in mu daje novo ustvarjalno energijo.


Življenje znane osebnosti

Prvi odgovor na vprašanje kako se počuti kot znana osebnost, je bil: "Tega ne bi vedel, ker nisem slavna oseba!". Aljoša torej pravi, da se nikoli ni počutil kot slavna osebnost in niti ni tega doživljal od okolice. Seveda so bili primeri, ko ga je nekdo pocukal za rokav in mu rekel "Ti pa Aljoša, a ne", pa sam ni čisto vedel od kje bi človeka poznal. Edina pozornost, ki jo je Aljoša, kot izreden plezalec redno prejemal, je bila od mladih nadebudnežev, ki so k njemu radi prišli po kakšen koristen nasvet, kako postati slovenska plezalna zvezda, kot je sam. Tovrstna pozornost pa mu je vedno godila in vedno se je potrudil ustreči mladim plezalcem in plezalkam.
Seveda pa zgodba o najuspešnejšem slovenskem športnem plezalcu ni ušla javnosti. Skozi leta uspešne tekmovalne kariere, se je ime Aljoša Grom pogosto pojavljalo v mnogih medijih in novice o njegovih uspehih so navdušile marsikatero gospodinjstvo. Očitno ima vrli Vrhničan še eno vrlino- skromnost.


KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00