Znani Vrhničani

Aleš Ogrin

Življenska pot

Aleš Ogrin se je rodil 7.julija, davnega (dodaja sam) leta 1961, v Ljubljani, vendar s svojo dušo, srcem in telesom ostaja zaprisežen Vrhničan. Iz rane mladosti sta se mu v spomin vtisnila dva dogodka, ki vsekakor pričata o nemirni naravi ali pa morda le o otroški nagajivosti mladega Aleša? Aleš pravi, da prav preveč nemiren otrok ni bil, vendar se stvar lahko zaplete, ko imaš za »kompanjona« pri igri dva starejša brata. Pa vendar je bila le želja po raziskovanju vsega novega kriva za prvi incident, ki se ga Aleš še vedno prav dobro spominja. Ravno v času prvih korakov, je mladega nadebudneža prijelo, da bi pogledal kaj se kuha na maminem štedilniku. Nesreča je bila neizbežna, Aleš pa je dobil grenko spoznanje, kako vroče zna biti vrelo mleko. Druga izkušnja pa je bila povsem drugačna. V družbi starejših bratov in prijateljev se je Aleš rad igral ob domačem potoku. Žal pa njegove sposobnosti lovljenja ravnotežja niso bile na nivoju starejših otrok in slej, ko prej se je zgodilo, da je štrbunknil v zanj preglobok potoček. Na srečo so ga prav hitro potegnili ven, večjih posledic ni bilo, Aleš pa se še danes prav rad potaplja.

Tako, kot za vse, je tudi za Aleša prišel tisti dan, ko je prvič prestopil prag velike inštitucije učenosti. Kupi knjig, pravi, ga niso preveč zanimali. Nekaj čisto drugega pa je bil glasbeni pouk, Alešev najljubši predmet. »Rad sem kaj zapel, moj mentor pa je bil, od prvega do osmega razreda, Tone Jurjevčič«, razlaga Aleš. Še enkrat ga povprašam po tistih kupih knjig, ki jih baje ni najraje listal, pa le prizna, da je bil pri bolj »ta živahnih«, vendar šolski uspeh kjub temu ni trpel. Osnovno šolo zanamujejo torej lepi spomini, to je tudi razlog, da mojster mešanja pijač obžaljuje odsotnost srečanj ob obletnicah valete. Po brezskrbnih dneh v osnovni šoli, je prišel čas odločitve kam naprej po znanje in poklic. Aleševa velika želja je bila medicina, izučil bi se namreč rad za medicinskega brata. Poklicni interes pa se je prav kmalu obrnil čisto v drugo smer. Mamljiva zagotovila prijateljev, da je v natakarskem poklicu prihodnost in predvsem dober zaslužek, so prevladala nad medicino in prav kmalu je Aleš vihtel kozarce v hotelu Mantova ter hkrati hodil v šolo za natakarje. Po šolanju se je začel zanimati za mešanje pijač, za kar je izvedel pri prijateljih, ki so delali v Portoroških hotelih. S temi prijatelji je začel potovati po Jugoslaviji ter se od njih učiti umetnosti mešanja koktajlov. Na začetku, pravi, da je bil lahko vesel, če je smel oprati sadje ali spolirati kozarce, kasneje pa se je tudi sam že preizkusil v mešanju opojnih sestavin. Leta 1988 je nastopil na svojem prvem tekmovanju v Postojni in zmagal. Ta zmaga mu je prinesla potrebno samozavest in delovni elan, ki sta ga gnala naprej po poti uspehov, veliko znanja pa je pridobil v Svetovni barmanski šoli, ki je bila v tistem času stacionirana v Italiji. Poklicno je Aleš še vedno služboval v hotelu Mantova, kjer je od vodje strežbe napredoval celo do direktorja. V letu 1991 se je zaposlil v nanovo odprti piceriji Boter, kjer je delal dolgih dvanajst let. V tem času je dosegal odlične rezultate na področju barmanstva in leta 2000 tudi osvojil naslov svetovnega prvaka v mešanju barskih pijač. V začetku leta 2003 pa se je Aleš odločil in postal samostojni podjetnik. Svojim strankam nudi svetovanje, trženje in izobraževanje.


Aljoša Ogrin kot osebnost


Ni potrebno veliko, da ugotoviš, da je Aleš zelo zgovoren in simpatičen sogovornik. In, ko ga vprašam kaj meni sam o sebi, odvrne: »Kakšen sem...tak zlo tečen!« in v smehu pojasni, da ima rad natančnost, še posebaj pri profesionalnih stvareh, torej je, kar se tiče službe, pravi perfekcionist. Tej lastnosti se skuša izogniti, ko se vrača k svoji družini; k partnerki Bojani in triletni hčerkici Lari. Aleš si vzame čas za svojo družino, radi gredo na izlet, pa tudi na daljše potovanje. Prav rad se tudi pohvali, da je šef za domačim štedilnikom, saj je kuhanje tudi ena izmed njegovih strasti. Priljubljen način preživljanja prostega časa mu predstavlja tudi šport, najraje potapljanje, smučanje in tenis. Vsako leto gre tudi na križarjenje z veliko barko in z veliko družbo.
Kot smo že omenili, ima Aleš rad tudi dobro glasbo, prisega pri rock&roll-u, vendar pa k njegovi stroki najbolj pristojijo latino ritmi, bodisi dalmatinski ali pa južnoameriški.Pozornost širše javnosti je in vsekakor godi, sploh, če si znan kot zmagovalec pri nas še dokaj nerazvite in neznane stroke. Aleš pravi, da pretirane slave ne doživlja, razen med prijatelji in znanci. Seveda se zgodi, da ga na cesti kdo ustavi, pa ga pobara, če je tisti, ki nosi svetovno barmansko slavo v našo malo domovino. Večinoma pa Aleš svojo slavo doživlja med svojim delom, kar je tudi najbolj laskava pozornost, saj mu tako širša javnost izkaže spoštovanje in priljubljenost njegovega uspešnega dela, ki se odraža v izvrstnih in zelo okusnih koktajlih.
Presenetila pa ga je tudi neka prav posebna pozornost. Na predlog OŠ Ivana Cankarja Vrhnika je Aleš Ogrin ponudil šolo mešanja koktajlov (seveda brezalkoholih) kot eno izmed obšolskih aktivnosti, ki jih otroci izberejo vsako leto. Pretiranega odziva ni pričakoval, zgodilo se je pa ravno obratno. Prijavilo se kar 90 otrok, tako, da je tečaj moral potekati v treh skupinah. Otroci so bili navdušeni, čeprav so po končanem tečaju morali opravljati izpit, katerega so seveda vsi opravili in za to dobili tudi ustrezna spričevala. Tovrstni tečaji so postali kar nekajletna praksa, poleg učencev osnovne šole pa so se mladim barmanom pridružili tudi otroci iz vrtcev. Veselo pa so sodelovali tudi starši.
Taka pozornost vedno godi, pravi Aleš in vesel je, da mu poklicni uspehi prinesejo takšne življenjske priložnosti. « Kakih drugih ugodnosti pa ne doživljam....privilegijev na občini, ki stojim v vrsti ni, če grem kupit čevlje, stanejo prav tolk koker za vse druge, davke tud plačujem....ni tukej kakšne prevelike slave!«, se smeje svetovni prvak v mešanju barskih pijač.
Bolj skromen, kot ne, pa vendar za Vrhničane je junak.


KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00