Znani Vrhničani

Sara Živkovič

Življenska pot

Sara Živkovič je na svet prijokala 7. maja 1986, kot prvi in edini otrok v družini. Od rojstva naprej, z rahlimi prekinitvami, živi na Vrhniki. Kakor bi si kdo lahko mislil, pa se Sara ni rodila že s step čevlji na nogah, temveč se je po odločitvi staršev, že kot triletna deklica posvetila mnogim dejavnostim, kot so gimnastika, glasbena šola, ples, kasneje pa tudi atletika. » Moji starši so pač verjeli, da se vsakdo rodi s posebnim talentom, naloga staršev pa je, da ta talent odkrijejo.«, pojasnuje svoje pestro otroštvo. Vendar pri Sari je nastal problem. Punca je bila čisto preveč talentirana, za čisto preveč stvari. A odločitev, čemu se bo najbolj posvetila, je morala slej, ko prej pasti, kajti treningi in vaje so se začeli pokrivati. Brez dvoma je ostal ples.

Kljub zahtevnim treningom je Sara skozi osnovno šolo, ki jo je obiskovala na Vrhniki, vzdrževala odličen uspeh, ki ji je kasneje tudi pomagal pri vpisu na gimnazijo Bežigrad, v Ljubljani. Spomini na osnovno šolo niso še tako daleč, Sara ima namreč le sedemnajst let, kljub temu pa se spominja bolj plesnih treningov in nastopov, kot pa šole in sošolcev. »S svojimi vrstniki se nisem družila, nekako nisem z njimi nikoli našla neke skupne točke, saj so mene zanimale čisto druge stvari, kot običajnega najstnika.«, razlaga Sara. To pa seveda ne pomeni, da Sara nima prijateljev. Poleg najboljše prijatelice Kaje, ima prijatelje znotraj plesnih vrst, saj je poleg zares natrpanega urinka težko vzdrževati prijateljske odnose oz. si vzeti čas za klepet s prijateljico. Na osnovno šolo jo vežejo tudi prijetni spomini na razumevanje učiteljev in ravnatelja: »Razumeli so me, da skušam nekaj doseči, čeprav ni bilo povezano z matematiko ali pa slovenščino.«. V sedmem in osmem razredu osnovne šole je poletne počitnice preživela v New Yorku, cele dneve plesala in se z vsakim dnem noro zaljubljala v ameriški »Big apple«. Nekoliko drugače pa se Sari godi na gimnaziji. Ni več toliko razumevanja profesorjev, treningov in nastopov pa je vedno več. V gimnaziji je Sara najbolj vzljubila umetnost, katero si želi naprej študirati, če se seveda ne bo odločila študirati na plesni akademiji v New Yorku. Od te velike želje pa jo loči velik finančni zalogaj, saj plesnih štipendij ni veliko.


Sara kot osebnost

Že, ko sem se po telefonu dogovarjala za sestanek s Saro, mi je postalo jasno, da se bom pogovarjala z najbolj zrelo sedemnajstletnico, kar jih poznam. Potem, ko si je vpisala v svoj koledar najino srečanje, mimogrede, komaj sva našli prazen termin v njenem natrpanem uriniku, sva se srečali in dejansko, ne bi verjeli, da je Sara še mladoletna deklica.
» Mislim, da sem zelo samozavestna in odločna oseba, in to že vse od malih nog dalje,«, priznava svetovna prvakinja v stepu in nadaljuje: »vedno sem imela jasne cilje, ki sem jih tudi izpolnila, tako ali drugače!« Nekaj svoje trme pripisuje tudi nebesnemu znamenju, pod katerim se je rodila. Povsem zaposlena bikica nima časa za najstniško »žuriranje«, čas si vzame predvsem za kake jazz koncerte, saj se tudi po glasbenem okusu precej razlikuje od svojih vrstnikov. Glasba ji pomeni veliko, razumljivo, saj je neposredno povezana z njeno največjo strastjo- plesom. Kot pa sem že omenila, to niso zvoki dandanes priljubljene električne glasbe, temveč jazz in reaggee ritmi.
Rada ima tudi živali: »Vedno sem si želela psa, pa se starši dolgo niso strinjali s tem, da bi imeli psa v stanovanju, v bloku.«, vendar je Sarina odločnost zopet zmagala in zdaj ima angleškega buldoga, ki jo veselo pričaka vsak dan, ko se vrača s svojega napornega delovnega dneva.

Sara je izredno pozitivna osebnost, večni optimist, ki se dobro razume z vsakim, ki ji prekriža pot. Ne drži zamer ljudem, čeprav bi jih včasih lahko, saj kot sama pravi, občuti tudi zavistne poglede in sliši neprijetne stvari o sebi. Vendar tu nastopi njen samozavestni karakter: »V svojem mladem življenju sem veliko dosegla, v šoli mi dobro gre, zmagujem na tekmovanjih, srečna sem s svojim fantom, zato mi to včasih moji vrstniki zavidajo.« Sara je res uspešna sedemnajstletnica, vendar so njeni uspehi zahtevali velike žrtve, ki jih večina njenih vrstnikov ne bi bil pripravljena žrtvovati.
Ob napornem življenju pa je nujen tudi počitek in razvajanje, pravi Sara. Vsako leto si le privošči letovanje ob morju, drugače pa se sprošča v trenutkih, ki jih preživi s svojim fantom Žigo, sama pravi, da boljšega partnerskega razmerja, kot ga ima, si sploh ne zna zamišljati. Sara trenutno živi bolj v Ljubljani, kot na Vrhniki, tam ima tudi stanovanje, v katerem bolj ali manj živi s svojim fantom, ki pa je tudi izvrsten kuhar in svojo Saro razvaja z odličnimi kulinaričnimi dobrotami. Idealne počitnice pa so za Saro, plesne delavnice v New Yorku, saj ji ples ne pomeni delo, temveč čisti užitek. Čisto nekaj drugega pa so športi z žogo ali pa tek, tega Sara zares ne mara, tako kot pravi, da ne mara zahrbtnosti pri ljudeh, televizije, reklam ter ustaljenega življenjskega ritma.


Življenje znane osebnosti

Čeprav je Sara najbolj poznana po svojem velikem, širokem nasmehu, nosi na svojih ramenih pravo kopico laskavih naslovov, ki si jih je priborila na raznoraznih plesnih tekmovanjih. Kljub temu pa ostaja na povsem realnih tleh in niti ne občuti kakšne pretirane slave, sploh ne v domačem mestu. Večjo pozornost doživlja v krogu tistih, ki spremljajo plesno industrijo; plesnih novinarjev, plesalcev, trenerjev ali pa le plesnih navdušencev. Tudi v New Yorku, ko se je tja odpravljala drugič, so že vedeli, da prihaja izjemna plesalka iz majcene dežele nekje sredi Evrope. Presenečenje pa je tudi Sara že doživela, ko jo je na cesti v Ljubljani ustavil desetletni fantič, s košarkaško žogo v roki, in ji zaklical: »Ej, punca, jaz pa tebe poznam iz televizije!«. Take stvari ti polepšajo dan, se smeje Sara.


KONTAKT

Telefon:
755-54-10

Fax:
750-51-58

URADNE URE

Ponedeljek
8.00 - 12.00
13.00 - 15.00

Sreda
8.00 - 12.00
13.00 - 17.00

Petek
8.00 - 13.00