Skoči do osrednje vsebine
Kontaktna številka Kontaktni email

𝗦𝘃𝗲𝘁𝗼𝘃𝗻𝗶 𝗱𝗮𝗻 𝘀𝗽𝗼𝗺𝗶𝗻𝗮 𝗻𝗮 ž𝗿𝘁𝘃𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗺𝗲𝘁𝗻𝗶𝗵 𝗻𝗲𝘀𝗿𝗲č

Vrhnika, 19. november 2023. Za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je Svetovna zdravstvena organizacija imenovala tretjo nedeljo v novembru in v tem času se žrtev prometnih nesreč z različnimi slovesnostmi in obeležitvami spominjajo po vsem svetu, pa tudi po številnih slovenskih krajih. Na Občini Vrhnika ves čas stemnimo k večji prometni varnosti in zaščiti vsakega občana. Kaj vse smo storili za izboljšanje prometne varnosti, pa več v nadaljevanju.

Svetovni dan je obeležen s sloganom: spominjajmo se, pomagajmo in ukrepajmo. Letos je dodan tudi nov slogan: živeti s posledicami.
V Sloveniji za obeležitev dneva skrbi Zavod Varna Pot, nevladna organizacija, ki že od leta 2007 v svojem osnovnem poslanstvu združuje posameznike, ki so jih posledice prometnih nesreč najhuje prizadele.
Na naših cestah je še vedno preveč neodgovornega ravnanja v prometu, kot so vožnja pod vplivom alkohola in prepovedanih substanc, neprilagojena hitrost, vožnja v napačno smer in podobno. Z odgovornim ravnanjem pa lahko vsak posameznik in kot družba pripomoremo k zmanjšanju števila prometnih nesreč.

Na Občini Vrhnika ves čas stemnimo k večji prometni varnosti in zaščiti vsakega občana. Tako smo

  • leta 2023 izboljšali prometno varnost z ureditvijo prvega sklopa južnega dela obvoznice Vrhnika, ki je zajemal izgradnjo dveh krožišč.
  • Podpisano pismo o nameri za gradnjo zaključnega dela ceste skozi območje nekdanje vojašnice na Stari Vrhniki.
  • V urejanju kolesarska povezava Vrhnika – Horjul, ki je velika pridobitev za občane, saj se bosta izboljšala prometna infrastruktura in varnost za vse uporabnike, tako kolesarje kot pešce, ki bodo lahko normalno hodili po pločniku.
  • Pristopili smo k izvedbi zelenic ob Tržaški cesti, ki bodo izboljšale preglednost priključkov in s tem izboljšale prometno varnost Tržaške ceste.
  • Po celotni Občini postavljamo oznake BUSko, ki opozarjajo na prisotnost otrok, ki čakajo na šolski avtobus.
  • Skupaj z Javno agencijo za varnost v prometu sodelujemo v akcijah ”Alkohol” in ”Mobilni telefon”, ki opozarjata na nevarnosti, ki jih v prometu prinaša uporaba alkohola in/ali mobilnega telefona med vožnjo.

Prikaz deleža prometnih nesreč