Skoči do osrednje vsebine
Kontaktna številka Kontaktni email

Demenci prijazna točka na Občini Log-Dragomer

V četrtek, 30. novembra, na Občini Log-Dragomer odprli demenci prijazno točko. Demenci prijazno točko sta odprla Miran Stanovnik, župan občine Log-Dragomer in Štefanija L. Zlobec, predsednica Spominčice Alzheimer Slovenija. Odprtja se je udeležil tudi podžupan občine Vrhnika Mirko Antolović.

Demenci prijazne točke imajo veliko pomembnost za ljudi z demenco, za njihove svojce in za celotno lokalno skupnost. Na takšnih točkah lahko ljudje pridobijo informacije in takšen prostor prepoznamo po belo-modri nalepki z rožami spominčicami. Demenci prijazne točke odpira združenje Spominčica – Alzheimer Slovenija, ki je odprlo že več tovrstnih točk po vsej državi. Točen seznam je dosegljiv tudi na spletni strani. Namenjene so zlasti tistim v zgodnji fazi demence, ki se lahko samostojno gibljejo. Prav tako pa je točka  na voljo tudi vsem tistim, ki pri svojem delu pogosto prihajajo v stik z osebami z demenco, zato je pomembno, da vedo, kje poiskati nasvete in informacije. To so zaposleni v trgovinah, bankah, lekarnah, knjižnicah, na pošti, policisti, gasilci in drugi. Demenci prijazna točka nudi informacije (o tem, kaj je demenca, kaj so njeni prvi znaki), pomoč (ko je oseba z demenco v stiski in ne ve, kdo je in kje živi) in usmeritve (kam naj se osebe z demenco in njihovi svojci obrnejo po informacije).

Demenca je kronična napredujoča bolezen možganov, ki se začne pojavljati prikrito in poteka zelo počasi. Bolezen navadno prizadene starejše po petinšestdesetem letu in se kaže kot motnja spomina in miselnih funkcij. Takšne osebe potrebujejo pomoč druge osebe.

 ‘‘V središču naj bo človek in ne bolezen. Zato bodimo strpni in prijazni. Vzemimo si čas za jasen in enostaven pogovor. Pristopimo počasi in prijazno, dotaknimo se osebe, ne prepričujmo je v nekaj, česar ne dojame.” izr. prof. dr. Aleš Kogoj, dr. med., spec. psihiatrije, ustanovitelj Spominčice