Skoči do osrednje vsebine
Kontaktna številka Kontaktni email

Občina obeležila 𝘇𝗮𝗸𝗹𝗷𝘂ček 𝗿𝗼ž𝗻𝗮𝘁𝗲𝗴𝗮 𝗼𝗸𝘁𝗼𝗯𝗿𝗮 𝐢𝐧 𝐳𝐚č𝐞𝐭𝐤𝐚 𝐦𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚 𝐧𝐨𝐯𝐞𝐦𝐛𝐫𝐚 𝐨𝐳. »𝐌𝐨𝐯𝐞𝐦𝐛𝐫𝐚«

Vrhnika, 13. november 2023. Občina Vrhnika se je pridružila akciji »Posadimo rožnato drevo« in zasadila japonsko okrasno češnjo “Kanzan” (Prunus serrulata “Kanzan”) v parku za Občino, za namen obeležitve zaključka rožnatega oktobra, mednarodnega meseca boja proti raku dojk in začetka meseca novembra oz. “movembra”,  ko si moški množično puščajo brke.

Predstavnice iz Europa Donna Slovenija so se pridružile županu Danielu Cukjatiju v znak podpore ter ozaveščanja o zahrbtni bolezni, ki ne izbira let. Kot veste je “Rožnati oktober” mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. Zato je ključna in pomembna preventiva, in zgodnje odkrivanje ter učinkovito zdravljenje.

Tako imenovani “Movember” pa je je mednarodno gibanje, katerega cilj je osveščanje javnosti o zdravju in boleznih, ki prizadenejo moško populacijo. Člani svojo podporo gibanju izražajo z nošenjem brk v mesecu novembru, od koder izvira tudi ime movember. Gibanje se je leta 2003 začelo v Avstraliji in preraslo v globalno gibanje, ki po celem svetu, tudi v Sloveniji, združuje več kot pet milijonov ljudi.

Tako brkati moški meseca novembra oz. “movembra” opozarjajo na tri glavna področja moškega zdravja: preventiva na področju duševnega zdravja in samomorov, raka prostate ter raka mod.

Predstavnice Evropa Done z županom pred zasajenim drevesom.
Predstavnice Evropa Done z županom Danielom Cukjatijem pred zasajeno japonsko okrasno češnjo “Kanzan” (Prunus serrulata “Kanzan”)