Skoči do osrednje vsebine
Kontaktna številka Kontaktni email

Simboli

Spoznajte jih

V spomin na čas starogrške kulture in potovanja Argonavtov ima občina Vrhnika ladjo Argo upodobljeno v svojem grbu.

Kot govori legenda, je grški heroj Jazon zbral najslavnejše može ter pod vodstvom boginje Atene zgradil ladjo, imenovano Argo. Pomorščaki – Argonavti – so potovali mimo mnogih dežel, vse do Kolhide, kjer je živela kraljeva hči Medeja. Le-ta se je zaljubila v kapitana Jazona in mu s čarobnim napojem pomagala, da je premagal zmaja in mu ukradel zlato runo. Argonavti so z njim in Medejo zapustili otok in se odpravili proti domu.

Njihova pot naj bi vodila od Črnega morja preko Donave in Save vse do izvira Ljubljanice. Besen zaradi mogočnih sten, ki so ovirale njihovo plovbo, je udaril v steno in odtis Jazonove pesti je v Močilniku viden še dandanes. Domačini tem skalam rečejo tudi »Hudičeve skale«. Argonavti so v Močilniku ladjo razstavili in jo na ramenih prenesli do Jadranskega morja.

Reka Ljubljanica, ki izvira na Vrhniki, je torej že od pradavnine prepoznana kot ključni element za razvoj Vrhnike. Iz naravnega, kulturnega, prometnega, bivanjskega, kmetijskega, in na sploh celostno življenjskega vidika. Zato je tudi zastava z grbom v modri barvi.