Skoči do osrednje vsebine
Kontaktna številka Kontaktni email

10. obletnica prenovljene Nujne medicinske pomoči Vrhnika

Še naprej bodo stremeli k dobremu, boljšemu za paciente in zaposlene

V petek, 1. decembra 2023, je Nujna medicinska pomoč Vrhnika obeležila 10. obletnico delovanja. Prireditve se je udeležil tudi župan občine Vrhnika Daniel Cukjati. Direktorica Zdravstvenega doma Vrhnika mag. Ana Remškar pa je poudarila nujnost in pomembnost medicinske pomoči v samem kraju za ohranjanje ustrezne zdravstvene oskrbe. Simbolično je bil predan ključ za novo urgentno vozilo nujne medicinske pomoči.

Nujna medicinska pomoč (NMP) deluje v ambulanti zdravstvenega doma na Vrhniki in na terenu. NMP pokriva področje treh občin ustanoviteljic; občine Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer. Skupaj so predali simbolični ključ za novo vozilo, saj se vsi zavedamo, da je za čim boljšo urgentno oskrbo treba ustvarjati najboljše pogoje dela, tudi strokovnost in predanost osebja.

Direktorica Zdravstvenega doma Vrhnika, mag. Ana Remškar je v uvodnem nagovoru poudarila: »V tej hiši delajo res krasni ljudje, njihovo delo ni enostavno in ne lahko, rešujejo življenja in hvala vsem zaposlenim za vse delo, ki ga opravite. Odločili smo se za novo interventno vozilo, da lahko rešujemo življenja. Investicija za novo vozilo je bila kar 86.000 evrov. Za pomoč smo prosili tudi podjetja v naši okolici, vsakemu posebej se iskreno zahvaljujemo.  Še naprej bomo stremeli k dobremu, boljšemu za naše paciente in zaposlene. Na lokalni ravni se resnično trudimo narediti največ kar nam je dano.«

V lanskem letu je ekipa nujne medicinske pomoči opravila 400 nujnih intervencij, 800 neodložljivih hišnih obiskov in 7500 obravnav v ambulanti NMP, to je več kot 20 obravnav v enem samem dnevu.

Le dobri delovni pogoji lahko omogočijo ekipi hitro pomoč vsem, ki jo nujno potrebujejo. Doc. dr. Vesna Homar, vodja službe nujne medicinske pomoči Vrhnika je med drugim poudarila: »V teh desetih letih je naše prebivalstvo krepko naraslo in se tudi postaralo. Dejstvo je, da so bile naše bolnišnice narejene za druge čase in imajo omejene kapacitete in veseli smo, da imamo pri svojem delu ves čas podporo sodelavcev.«

Državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Denis Kordež je del svoje poklicne poti prehodil tudi na urgentno kirurškem bloku UKC v Ljubljani in poudaril: »Vaša enota deluje zgledno in kar omogočate ter izvajate je posledica ljudi, ki za to skrbite. Opredeljene so strateške točke, kjer bodo obstajali satelitski urgentni centri, da ljudem ponudijo možnost dokončne oskrbe. Nujno je treba okrepiti sistem. S svoje osebne strani obljubljam plodno sodelovanje.«

Prireditev je z vezno besedo povezala Ana Tavčar Pirkovič. Dogodek sta glasbeno popestrila tudi harmonikarja Glasbene šole Vrhnika; Domen Mulej in Šimen Romanec.

Slovenija je številko 112 uvedla kot druga evropska država že leta 1997. Tako se je končal projekt združevanja dotedanjih številk 92, 93, 94 in 985 v enotno številko. Pomoč na številki 112 je dosegljiva tudi v tujini, čeprav v nekaterih državah delujejo tudi druge nacionalne številke za klic v sili. Ob klicu se samodejno pridobijo podatki o telefonski številki in lokacija tistega, ki kliče. Uvedla se je tudi storitev WAP112, ki gluhim in naglušnim osebam omogoča dostop do klica v sili, ter aplikacija Smart Locator, ki je operaterjem v regijskih centrih za obveščanje omogočala hitro pridobitev točne lokacije klicatelja s pametnega mobilnega telefona. Poleg tega je Slovenija leta 2015 kot prva država v EU omogočila tudi sprejem eklicev na območju cele države za vozila, ki že imajo vgrajene naprave za samodejno ali ročno proženje klicev v sili ob prometnih nesrečah. Odzivni čas operaterja je povprečno šest sekund, pogovor pa povprečno traja eno minuto.