Skoči do osrednje vsebine
Kontaktna številka Kontaktni email

dr. Boštjan Žekš

Predstavitev

Ime in priimek dr. Boštjan Žekš 2009

Akademik prof. dr. Boštjan Žekš je svojim trdim delom, odrekanjem in nenazadnje s svojim darom dosegel tisto, kar si večina raziskovalcev le želi. Verjamemo, da je že veliko posameznikov in združenj razmišljalo o Vrhničanu, ki mu svetovna znanstvena javnost priznava veliko več, kot si upamo priznati njegovi so-občani. Ne gre za presojo njegovega znanstvenega dela. Gre preprosto za to, da ljudje veličino dosežkov in rezultatov dela posameznika cenimo, vendar se zaradi zavedanja svoje lastne relativne majhnosti od takih posameznikov vse bolj oddaljujemo. Bolj ko smo oddaljeni, več poguma potrebujemo, da to navidezno oddaljenost premagamo. Akademik prof. dr. Boštjan Žekš s svojim preprostim, jasnim ter z življenjskimi izkušnjami bogatim slogom spodbuja prav k premagovanju te oddaljenosti.

Boštjan Žekš se je kot sin zdravnika iz rodne Vrhnike odpravil na klasično gimnazijo v Ljubljano. Po končani gimnaziji mu ni bilo dano iti po očetovih stopinjah. Ker mu je prijateljstvo med sovrstniki veliko pomenilo, se je vpisal na študij fizike. Diplomiral, magistriral in doktoriral je iz fizikalnih znanosti na Univerzi v Ljubljani. Po doktorskem izpopolnjevanju oziroma sodelovanju se je mudil na Univerzah v Nemčiji, Angliji in Franciji ter bil nekaj let redni profesor na Univerzi Recife v Braziliji. Pozneje je bil na več daljših delovnih obiskih v Angliji, ZDA, Franciji, na Japonskem, v Maleziji, itd.

Po vrnitvi iz Brazilije prof. dr. Boštjan Žekš ni našel pravega mesta na univerzi. Končno je dobil delovno mesto kot predavatelj fizike na medicinski fakulteti v Ljubljani. Fizika v medicini je postajala vse pomembnejša, v veliki meri tudi zaradi znanstvenih dosežkov prof. dr. Boštjana Žekša. S tem se je pričelo njegovo plodno raziskovalno obdobje v Sloveniji. V svojem aktivnem raziskovalnem obdobju je bil zaposlen tudi na Institutu Jožef Stefan in na Univerzi v Novi Gorici.

Objavil je številna odmevna znanstvena dela o strukturnih faznih prehodih v kristalih in tekočih kristalih ter o elastičnih lastnostih bioloških membran. Skupaj s sodelavci je pojasnil fizikalne vzroke za različne oblike rdečih krvnih celic. Z Robertom Blincem je soavtor knjige Soft Modes in Ferroelectrics and Antiferroelectrics, ki je izšla pri založbi North Holland v Amsterdamu in je prevedena tudi v ruščino in kitajščino, z Igorjem Muševičem in Robertom Blincem pa je objavil leta 2000 pri World Scientific knjigo The Physics of Ferroelectric and Antiferroelectric Liquid Crystals. Njegov znanstveni opus obsega 558 bibliografskih enot. Od teh je 214 izvirnih znanstvenih del, pri katerih je prof. dr. Boštjan Žekš v večini primerov vodilni avtor. Prav vodilna avtorstva in mentorstva kažejo na to, da je prof. dr. Boštjan Žekš tako tvorec najnaprednejših idej na svojem področju kot tudi človek, ki rad dela skupaj z ljudmi, celo z ljudmi iz različnih znanstvenih področij. Je torej zagovornik interdisciplinarnosti in obsoja tipično slovensko znanstveno »vrtičkarstvo«. Razmišljati in delati interdisciplinarno je velika človeška vrlina. Vrlina zato, ker mora biti človek pripravljen poslušati in sodelovati z ljudmi iz drugih znanstvenih področij, včasih celo z drugače mislečimi. Ta vrlina, ki se odraža tudi v vsakodnevnem življenju, je lastna akademiku prof. dr. Boštjanu Žekšu.

Človeške vrline in izjemni znanstveni dosežki so mu že pri 47 letih odprli vrata Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). Njen izredni član je postal 23. aprila 1987, redni pa 30. maja 1991. Vodenje SAZU mu je bilo zaupano 25. aprila 2002. Vrhničan prof. dr. Boštjan Žekš je bil predsednik SAZU do 6. maja 2008.

Predsedovanje SAZU ga je nekoliko oddaljilo od aktualnih znanstvenih dogajanj in raziskovanj. Začel je iskati nove izzive. Že med svojimi bivanji v tujini se je pogosto srečeval s slovenskimi izseljenci ter se seznanil s težavami in problemi, s katerimi se srečujejo. Kot predsednik SAZU je večkrat obiskoval slovenska društva in njihove prireditve v zamejstvu in v tujini. Zaradi obeh dejstev njegova zadnja odločitev ni bila težka. 21. novembra 2008 je bil imenovan za ministra brez listnice za Slovence po svetu.

Akademika Boštjana Žekša, rednega profesorja za biofiziko na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, rednega profesorja za fiziko na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter znanstvenega svetnika v Odseku za teoretično fiziko Instituta Jožef Stefan, med drugim odlikuje tudi preprost način interpretacij najzahtevnejših tem. Preproste interpretacije in trdna stališča ne le do znanstvenih, temveč tudi do zahtevnih družbenih tem so lastnosti, ki jih Vrhničani pri akademiku, prof. dr. Boštjanu Žekšu še posebno cenimo.

S svojimi znanstvenimi dosežki, predsedovanjem Slovenski akademiji znanosti in umetnosti ter nenazadnje kot minister je veliko doprinesel k prepoznavnosti in ugledu Vrhnike. S svojimi človeškimi vrlinami, trdim delom ter jasnimi stališči daje zgled, ki bi ga morali pri razvoju Vrhnike pogosteje upoštevati.