Skoči do osrednje vsebine
Kontaktna številka Kontaktni email

Franc Grom

Predstavitev

Franc Grom

Prejemnik najvišjega državnega priznanja za rokodelske dejavnosti.

Franc Grom je poznan kot mojster in avtor vrhniških pirhov ter prejemnik najvišjega državnega priznanja za rokodelske dejavnosti -­ zlate vitice.

Vrhniški pirh je nastal tako, da je Grom jajce najprej izpihal, nato pa njegovo lupino prevrtal z nešteto drobnimi luknjicami. V eno samo jajce je navrtal od 3.000 do 17.000 luknjic, ki jih je po jajčni lupini razporejal z izrednim občutkom. Tako so nastajale iz pirhov prave čipkaste umetnine.

Njegovi pirhi so zelo cenjeni kot osebno, poslovno ali protokolarno darilo. Vrhniški pirhi krasijo številne ugledne domove in ustanove po svetu. Med drugim jih imajo na japonskem cesarskem dvoru, v Beli hiši, nemški, ruski in še v prenekateri predsedniški palači po svetu.

Življenje Franca Groma se je začelo nekega jesenskega dne, natančneje 23. novembra leta 1940, ko se je rodil na Stari Vrhniki. Osnovno šolo in nižjo gimnazijo je obiskoval na Vrhniki, nato pa je šolanje na željo staršev nadaljeval na srednji strojni šoli v Ljubljani. Sledila sta zaposlitev v Iskri in s tem resno, realno življenje, ki v tistem času ni dopuščalo svobodnjaških in umetniških navdihov. S svojo umetnostjo, izdelavo vrhniških pirhov, je začel v kasnejšem obdobju, ko se je že bližal zasluženi upokojitvi. Mojster je umrl v letu 2015.