Skoči do osrednje vsebine
Kontaktna številka Kontaktni email

Jože Rode

Predstavitev

Ime in priimek Jože Rode 2018

Jože Rode je bil vrhniški pisatelj, dramaturg, urednik in dramatik. Rodil se je 17. marca 1936 na Vrhniki. Po osnovni šoli in gimnaziji je študiral na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani in kot drugi študent v Sloveniji – leta 1960 – diplomiral iz dramaturgije.

 

Zaposlil se je na RTV in soustvarjal program kot redaktor kontaktnih ter dokumentarnih oddaj in oddaj za najmlajše. Ustvarjal je kot dramaturg, izvirni avtor in avtor priredb, bil pa je tudi urednik mladinskega programa. Njegovo delo je bilo pionirsko: postavil je vsebinski in vizualni koncept otroških oddaj ter avtorske scenaristike in televizijskih priredb literarnih del. Med drugim je dramatiziral prvo serijo na TV – Butalce Frana Milčinskega, pa pravljico Drejček in trije Marsovčki, ljudske pravljice Zverinice iz Rezije, Pravljice iz lutkarjevega vozička, Zgodbe o Pol­uhcu in pripravil številne oddaje s Knjižnega trga, literarne večere, Portrete v besedi, poleg televizijske in gledališke pa se je ukvarjal tudi z radijsko dramaturgijo.

Jožeta Rodeta je svet umetnosti privlačil že kot osnovnošolca. V študentskem Času se je na Vrhniki lotil prve režije, igre Sedem let skomin, kasneje pa je kot režiser več let vodil šolske skupine na Vrhniki in različne amaterske skupine po Sloveniji. Na Vrhniki je pustil svoj pečat tudi v Cankarjevem letu 1976; sodeloval je pri uprizoritvah recitala »V areni življenja sem stal«, sledila mu je komedija »Dama škrat«. Sodeloval in ustvaril je številne literarne večere v Cankarjevi knjižnici in v Industriji usnja Vrhnika, leta 2018 pa so ob najstarejšem kolesu na svetu in v Cankarjevem domu poslušalci lahko prisluhnili tudi javnemu predvajanju njegovih radijskih iger Bobri ter Zadnjikrat v Ljubljani.

Jože Rode je bil leta 1992 tudi med ustanovnimi člani Muzejskega društva Vrhnika.

Z upokojitvijo je sprostil svojo pisateljsko energijo in nastala so številna literarna dela, priljubljena med vsemi generacijami bralcev. Monografija »Vrhnika skozi stoletja«, ki je izšla leta 1997, je zasnovana kot sprehod s Cankarjevimi citati, skozi prostor in čas vrhniškega prostora; je album naše preteklosti, turistični vodnik za današnji čas in delo, ki bo bogat vir domoznanskih podatkov iz Prečudnega kraja tudi za bodoče generacije.

Jože Rode se je s svojim izvirnim, občutenim, profesionalnim delovanjem dotaknil številnih generacij poslušalcev in gledalcev. Obenem pa je vrsto let soustvarjal kulturno življenje na Vrhniki v dramski in literarni umetnosti ter pustil pečat na raziskovalnem in domoznanskem področju.