Skoči do osrednje vsebine
Kontaktna številka Kontaktni email

Karel Grabeljšek

Predstavitev

Karel Grabeljšek

Dobitnik dveh Prešernovih nagrad.

Karel Grabeljšek – Gaber, prejemnik dveh Prešernovih nagrad (1948 in 1976), je najbolj poznan po svojih delih,  ki so črpala motive iz narodnoosvobodilnega boja. Poleg črtic in novel je napisal tri romane o partizanskem boju v Dolomitih, četrti – “Med strahom in dolžnostjo” – pa s prepričljivo epsko silo prikazuje stisko kmečkih ljudi v navzkrižju vojnih obračunov. Ta roman sodi med najboljša prozna dela s partizansko tematiko. Napisal je tudi niz del za mladino.

Za partizanskimi je Grabeljšek segel še v otroška leta in napisal “Cerkvenega mačka”. Knjiga je izšla dobro leto pred pisateljevo smrtjo in je sklenila njegovo delo. Na tristo straneh je popisal svoje otroštvo tja do pubertete. Pred bralcem zaživi Vrhnika pred prvo vojno in med obema svetovnima vojnama; klanec siromakov, revščina in pomanjkanje, otroške igre, življenje v cerkvi svetega Pavla in okoli nje, šola in pisateljeva prva ljubezen.

Na Trgu Karla Grabeljška na Vrhniki od leta 1987 stoji doprsni kip pisatelja, ki ga je izdelal Jakov Brdar.

Grabeljšek se je rodil leta 1906. Po končani višji pedagoški šoli leta 1938 v Zagrebu je poučeval v Trbovljah in na Vrhniki. Leta 1942 je odšel v partizane in se tam ukvarjal tudi z novinarstvom, po vojni pa je bil urednik pri časopisih Ljudska pravica in Kmečki glas.