Skoči do osrednje vsebine
Kontaktna številka Kontaktni email

Matej Sternen

Predstavitev

Matej Sternen

Slikar in restavrator, ki skupaj z Jamo, Groharjem in Jakopičem sodi med slavno ”četverico” slikarjev slovenske moderne.

Matej Sternen, slovenski slikar in restavrator, je v svojih delih veliko upodabljal človeško figuro, predvsem portret inženski akt. Poleg oljnega in stenskega slikarstva, s katerima se je največ ukvarjal, je odlično obvladal tudi risbo, sodi pa tudi med prve slovenske grafike in skupaj z Jamo, Groharjemin Jakopičem med slavno ”četverico” slikarjev slovenske moderne.

Rodil se je leta 1870 na Verdu pri Vrhniki. Po treh letih meščanske šole v Krškem je štiri leta obiskoval Državno obrtno šolo v Gradcu. Tam se je seznanil z Ivanom Groharjem in Jožetom Plečnikom. Na Dunaju je leta 1892 obiskoval umetnoobrtno šolo, nato pa je v letih 1892-96 študiral na dunajski Akademiji za likovno umetnost.

Že med študijem si je služil denar z risanjem, kopiranjem in portretiranjem, kot pomočnik Alojzija Šubica pa je leta 1898 prvič tudi restavriral. Leto kasneje je odšel v šolo Antona Ažbeta v Muenchen, kjer je spoznal Riharda Jakopiča in Matijo Jamo ter ponovno srečal Ivana Groharja. Leta 1904 so na Dunaju skupaj ustanovili klub Sava. V Muenchnu je spoznal slikarko Rozo Klein in se z njo poročil. Živel in delal je v različnih mestih po Sloveniji in v Muenchnu ter študijsko potoval v Italijo in Pariz. Med prvo svetovno vojno je na fronti in v zaledju delal kot risar, fotograf in restavrator. Po vojni se je naselil v Ljubljani, od leta 1921 dalje pa je bil profesor risanja na oddelku za arhitekturo tehnične fakultete v Ljubljani, deloval pa je tudi kot odličen restavrator.