Skoči do osrednje vsebine
Kontaktna številka Kontaktni email

Vinko Tomšič

Predstavitev

Ime in priimek Vinko Tomšič 2013

Vinko Tomšič se je rodil 17. oktobra 1939 na Vrhniki. Po osnovni šoli je leta 1959 diplomiral na oddelku za graverstvo na ljubljanski Šoli za umetno obrt kot eden zadnjih izučenih graverjev. Najprej se je zaposlil v Mestnem graverstvu v Šiški, potem nadaljeval delo in izobraževanje v Nemčiji, januarja 1970 pa je doma odprl lastno graversko obrt. To so bila zlata leta značkarstva. Sodeloval pa je tudi s številnimi priznanimi slovenskimi podjetji, delavnicami in umetniki. Med največjimi poklicnimi dosežki Vinka Tomšiča je bila izdelava medalje ob 50. obletnici Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Leta 1992 ga je usoda pripeljala v politiko. Kot podžupan in potem v dveh mandatih župan takrat mnogo večje občine, ko je ta vključevala še Borovnico in Log – Dragomer, se je znašel pred velikimi izzivi tistega časa. Vrhnika kot staro  mesto  je  skupaj  s pripadajočimi kraji sredi mlade države potrebovala novo šolo in vrtce, glasbeno šolo, sodobno ravnanje z odpadki in deponijami, nove trgovske centre, športne parke, preureditev vojaških objektov in zemljišč. Zavzeto je podpiral in spremljal kulturno, športno in turistično dogajanje in ustvarjanje, kot tudi raziskovanje in varovanje naravne in kulturne dediščine našega prostora. Vedno je podpiral in zagotavljal celovit razvoj kraja, ne glede na interese in usmerjenost posameznih političnih strank. Prizadeval si je ohraniti tudi intelektualni potencial kraja – ustanoviti gimnazijo; srednja šola je bila namreč  vizija Vrhnike  že vse od druge svetovne vojne dalje. Kot župan se je upokojil leta 2002, a kot občinski svetnik nadaljeval politično kariero še tri mandate.

Vinko Tomšič s svojim znanjem in poklicnimi izkušnjami ni premoščal le časa klasične tehnologije in časa računalniško podprtega graverstva. Kot resnicoljuben človek in odgovoren politik se je soočal tudi s prelomom  časa, ko se je Vrhniki  obetal  gospodarski, družbeni  in socialni razcvet, a se je moral  tako  kot  večina sveta zadnja  leta spogledovati  s povsem drugačnimi odsevi. Z zrelo življenjsko držo in spoštljivim odnosom tako do preteklosti kot do prihodnosti – postavljajo ljudje kot je Vinko Tomšič domačemu kraju  spomenik  vsak  dan sproti.